Indul a 16. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

A rövidfilmeké a főszerep szeptember elején. Szeptember 1-6. között rendezik meg 16. alkalommal a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált több budapesti helyszínen. A keddi megnyitó után 3 nap alatt láthatja a közönség a fesztivál versenyprogramját, emellett pedig panorámavetítések, workshopos bemutatók és koncertek közül választhatja ki mindenki az őt érdeklő programokat.

Öttagú előzsűri nézte végig azt az ezernél is több benevezett rövidfilmet, amelyből végül 66 alkotás került a fesztivál versenyprogramjába. A maroknyi bent maradt versenyző között 23 ország nevezőit találhatjuk, műfajilag pedig 45 fikciós, 16 animációs és 6 kísérleti alkotást követhetünk végig szeptember 1. és 6. között a válogatott budapesti helyszíneken. Ez lesz a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, vagyis az a seregszemle, amely idén 16. alkalommal kínálja a legszínesebb felhozatalt hazai és nemzetközi rövidfilmekből.

Indul a 16. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

A fesztivál gerincét természetesen a fenti versenyprogram alkotja, amelyek között idén is több, korábban Sundance, Cannes vagy BAFTA díjra jelölt alkotás is előkerül. Ezekhez a programsorozat Facebook oldalán trailereket is láthatnak az érdeklődők, de természetesen az a legjobb, ha szeptember 1. és 6. között személyesen tekintik meg azokat a fesztivál vetítő helyszínein: a Puskin moziban, az Art+ Cinemában, az Olasz Kultúrintézetben vagy a Cervantes Intézetben. A fesztiválon 3 fő- és 7 kategóriadíjat osztanak ki, valamint a Nemzeti Filmintézet által felajánlott kétszer 500.000,- forintos különdíjat, amelyet a legjobb magyar animációs illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda.

Indul a 16. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

A rövidfilmek zsűrijét 2020-ban az Orosz Annaida, Böjte Ágnes, Galambos Levente, Rimóczi László, Török Éva ötös alkotja, akiket a Hlavay Bence (MOME), Mihálykövi Sára (SZFE), Osztós Zsófia (METU) valamint Elek Judit Sára (ELTE) által alkotott diákzsűri egészít ki. A BuSho rövidfilmjeinek megítélésében mellettük egy nemzetközi zsűri is részt vesz, amelynek tagjai: Carla Isabel Magro Dias, producer és program kurátor, a Fike Évora Fesztivál igazgatója; Paul Bruce, forgatókönyvíró, rendező, producer, az Edinburgh Rövidfilm Fesztivál igazgatója; Dér Asia, dokumentumfilm rendező, a MADOKE alapító tagja; Wolfgang Leis, a nemzetközi zsűri koordinátora.

A versenyprogram mellett számos izgalmas, egyéb eseményre is ellátogathatnak az érdeklődők. Ezek közül is kiemelkedik a 15 éves BuSho Bestof válogatás, amely a versenyfilmeket követően a Puskin moziban lesz látható minden este. A Cervantes Intézet új helyszínként rendezi meg a FESTINET Rövidfilm Fesztiválhálózat első bemutatóját, az Olasz Kultúrintézet Fellini termében pedig olasz, portugál és skót rövidfilm válogatásokat vetítenek, melyeket a meghívott előadók vezetnek elő. Ezeket a vetítéseket pedig számos koncert és workshop egészíti ki a fesztivál napjai során.

A BuSho Filmfesztivál honlapja és programjai:
https://busho.hu

A fesztivál Facebook oldala és eseménye: https://www.facebook.com/BuShoFest