Hogyan lehet jobb az élet az Andrássy úton?

Az Andrássy út Vörösmarty utca és Rózsa utca közötti szakaszán a szervizutak közösségi térré válnak 2020. augusztus 1. és október 18. között.  Az ideiglenes forgalmi rend a gépjárművek mellett a biciklisek számára is változásokat hoz.

2020. augusztus 1. és október 18. között a terézvárosi önkormányzat lezárja az autóforgalom elől az Andrássy út Rózsa utca és Vörösmarty utca közötti szervizútjait. Ebben az időszakban a területek gyalogos zónává alakulnak át, teret kapnak a vendéglátó egységek és kulturális rendezvények.

Hogyan lehet jobb az élet az Andrássy úton?
Épülnek az utcabútorok. fotó: Rab László


A kerékpárosok ezen a 200 méteres szakaszon a („lovagló”) sétányon közlekedhetnek. A gyalogos zóna területére is behajtanak, de ott – a KRESZ előírásainak megfelelően – max. 5 km/h sebességgel, „lépésben” haladhatnak.

Hogyan lehet jobb az élet az Andrássy úton?

A forgalmi változások miatt az Andrássy út Hősök tere felé vezető szervizútján a Csengery utca és a Vörösmarty utca között megfordul a szervizút egyirányúsága, de kerékpárral továbbra is lehet majd a Hősök tere felé közlekedni.

A kerület a próbaidőszakban arra tesz kísérletet, hogy a szervizutat közösségi térré változtassa.

Az idelátogatók egy válogatást láthatnak az elmúlt évek ARC kiállításaiból, terézvárosiak portréfotóiból, kortárs művészek alkotásaiból. Utcabútorok, fák várják a korzózókat, hogy az Andrássy út, Európa egyik legszebb sugárútja visszakapjon valamit eredeti funkciójából.

Hogyan lehet jobb az élet az Andrássy úton?

A mintaprojekt hosszú távú célokat is szolgál, ugyanis a terézvárosi és a fővárosi önkormányzatok szándéka az Andrássy út forgalomcsillapítása, zöldfelületi fejlesztése, élhetőbbé tétele, amihez a most induló tesztidőszak gyakorlati tapasztalatokkal járul hozzá.