Belváros: milyenek lettek a gyalogosbarát felújítások?

Több tér- és utcafelújítás történt, és a forgalmi rend is úgy változott, hogy a városrészt ma már sokkal kevésbé uralják az autók, mint korábban.

Belváros: milyenek lettek a gyalogosbarát felújítások?
Fotó: Soós Bertalan

Lipótváros tíz évvel ezelőtt még nagyon másként nézett ki. A Kossuth tér felújítása előtt a mainál sokkal csábítóbb lehetőség volt az itt található utcákon átvágni a belvároson, kikerülve a nagyobb utakon létrejövő forgalmi dugókat.

Azóta – részben a Kossuth Lajos tér és környékének felújításához, részben más beruházásokhoz kapcsolódóan – nagyon megváltozott a városrész forgalmi térképe, és ma már kevésbé érdemes erre rövidíteni. Ez az átalakulás egy olyan folyamat, ami még nem zárult le. A közelmúltban is történtek olyan változtatások, illetve most is folyamatban vannak olyan fejlesztések, amelyek tovább csökkenthetik a Lipótváros átmenőforgalmát, és erősítik a városrész gyalogos- és kerékpárosbarát jellegét.

Belváros: milyenek lettek a gyalogosbarát felújítások?
  • Lezárták a Szabadság teret a Honvéd utcai csomópontnál. A Szabadság tér a Zoltán utca felől zsákutca lett a Honvéd utcáig.  Az intézkedés eredményeképpen megfordult a Honvéd utca forgalmi iránya a Báthory utca és a Szabadság tér közötti szakaszon, kerékpárral kétirányban járható lett.  A Vécsey utca és a Szabadság tér között akadálymentes kapcsolat létesült az úttest szintjének megemelésével.
  • A kormány beruházásában átépült Kossuth térhez kapcsolódóan a Vértanúk tere is átalakult, bővült a gyalogos-kerékpáros övezet, és a téren – a beépített süllyedőoszlopnak köszönhetően – csak a 15/115-ös busz haladhat át. Az intézkedés hatására az átmenőforgalom radikálisan csökkent, hiszen megszűnt a Nádor utca felől a délről északra tartó forgalom. Az északról érkező tranzitforgalom azonban megtalálta a Szabadság téri kerülő utat, továbbra is sok lakossági panaszt okozott, és zavarta a lipótvárosiak mindennapi életét.
Belváros: milyenek lettek a gyalogosbarát felújítások?
Vértanúk tere (Fotó: Kovács Tamás)

Hamarosan kész a Vadász utca és a Nagysándor József utca felújítása. 

Belváros: milyenek lettek a gyalogosbarát felújítások?
Nagysándor József utca: átadás előtt, de már használatban. (Fotó: Kovács Tamás)

Tudj meg többet a projektről a kozossegitervezes.budapest.hu oldalon!