A Tesla LOFT ad otthont a legújabb magyar kortárs zenei platformnak

KOMP néven indul vadonatúj magyar kortárs zenei platform a Tesla LOFTban. A CAFe Budapest keretében megvalósuló, háromnapos koncertsorozat célja a legizgalmasabb kortárs zenei művek bemutatása, miközben a komolyzene hallgatásának élményét a lehető legközelebb hozzák a közönséghez. A művek értelmezését minden alkalommal egy zenetörténész segíti, miközben három különböző zenei ág képviselőjével beszélgetnek kortárs kérdésekről. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ jóvoltából két nap programja streamelve, online is megnézhető.

Különleges kortárs zenei eseménysorozatot rendeznek KOMP néven október 13-15. között a belvárosi Tesla LOFT terében. A koncerteken a jelen elismert, illetve a jövő tehetséges alkotóinak legújabb kompozícióival találkozhatnak a kortárs komolyzenére nyitott érdeklődők. A bulinegyed szívének egyébként megszokott nyüzsgését így szokatlan, izgalmas módon egészítik ki a jelenleg aktív hazai szerzők komolyzenei kompozíciói.

A Tesla LOFT ad otthont a legújabb magyar kortárs zenei platformnak
Tóth Árpád, Schoblocher Barbara, Göttinger Pál (Forrás: Facebook, Sivák Zsófia, Göttinger Pál hivatalos oldala)

A háromnapos koncertsorozaton Bucz Magor Soma zenetörténész kalauzolja végig a hallgatóságot, miközben mindhárom napon más-más zenei és művészeti műfajban aktív alkotóval beszélget. A KOMP nyitónapján, október 13-án Tóth Árpád karnagyot, a Csíkszerda kóruscsalád megálmodóját és vezetőjét látja vendégül, akivel a kórusművészet és a komolyzene kapcsolatait veszik számba. A koncert során három kompozíció is elhangzik, amely a közelmúltban az Anima Musicae Kamarazenekar felkérésére született – ezeket az együttes tagjai adják elő. Ősbemutatót hallhatunk emellett Beischer-Matyó Tamás Concerto antico c. művéből, illetve egy világpremierből Barnabás Dukay zeneszerzőtől.

Október 14-én Göttinger Pál rendező beszélget Bucz Magor Somával, akitől a komolyzene színházi alkalmazásairól tudhatnak meg izgalmas kulisszatitkokat a jelenlevők. A szerdai koncert a kamarazene legkülönbözőbb árnyalatait vonultatja fel, miközben összesen nyolc ősbemutató is elhangzik, például Zombola Péter, Bánkövi Gyula vagy Csemiczky Miklós kompozícióiból. Az alkalom keretét vonósnégyesek adják, a közreműködők között pedig többek között Kokas Katalint és Kelemen Barnabást is köszönthetjük.

A Tesla LOFT ad otthont a legújabb magyar kortárs zenei platformnak
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (Fotó: Emmer László)

A háromnapos sorozat zárónapján, csütörtökön a Blahalouisiana frontemberét, Schoblocher Barbarát kérdezi a moderátor a hazai könnyűzenéről, az énekesnő komolyzenei múltjáról, valamint kortárs könnyű és komoly műfajok kapcsolódásáról. Az este során ismét öt ősbemutató hangzik el, többek között a dalszerzőként is országosan ismertté váló Bella Máté, valamint az idén Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíjat elnyert Molnár Viktor műveiből.

A KOMP a komoly múltra visszatekintő Mini-Fesztivál hagyományait követi, annak megújulásaként tekinthető módon a Magyar Zeneművészeti Társaság kortárs zenei válogatása. A három estén át tartó sorozat 33. alkalommal tölti be a kortárs zene olyan platformjának szerepét, amely teret enged a komolyzenei koncertélmény kötetlenebb befogadásának, az élő párbeszédnek, a ma alkotó szerzőkkel való közvetlen találkozásoknak, bemutatóik személyesebb megünneplésének. Ehhez tökéletes díszletet szolgáltatnak a Tesla LOFT különleges, érdekes terei.

A program a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében valósul meg a CAFe Budapest keretein belül. A szervezőknek köszönhetően a keddi és csütörtöki nap koncertjeit az Énbudapestem Facebook oldalon élőben, streamen keresztül is követheti a közönség.

Időpont: 2020. október 13-15. 19:00-22:00

Helyszín: Tesla LOFT (1075 Bp. Kazinczy utca 21.)

Bővebb információért érdemes meglátogatni a CAFe Budapest honlapját!

A Tesla LOFT ad otthont a legújabb magyar kortárs zenei platformnak
Anima Musicae (Fotó: Felvégi Andrea)