Jónás Vera reggel koncertezik a CAFe Budapesten

A Budapest TE meg ÉN podcast műsorvezetői a fesztivál Intro elnevezésű nyitóprogramjának egyik fellépőjével, Jónás Vera énekes-dalszerzővel beszélgettek.

Karanténban kezdett tanítani

Jónás Vera a beszélgetésben elmesélte, hogyan teltek az elmúlt hónapjai. A karantén idején feldobta a facebook oldalán, hogy szívesen tanítana online éneklést és zeneszerzést.

„Féltem attól, hogy tehetségkutatóba jelentkező énekesek jönnek, akik a csillagos eget akarják leénekelni, mert engem már egyre kevésbé izgat az éneklésnek a tornagyakorlat része, és sokkal jobban érdekel, hogy hogyan tudjuk kifejezni magunkat az hangunk által. Furcsa volt, hogy bevonzottam az ilyen embereket, jár hozzám például olyan is, aki soha életében egy hangot nem énekelt.”

Vera szerint a dalszerzés inkább keresgélés, és arra ösztönzi a tanítványait is ezeken az órákon, hogy merjenek béna dalokat írni. „Az alkotói folyamatoknak az a kerékkötője, hogy arra vagyunk beszorítva, hogy valami fantasztikus dolgot hozzunk létre. És fantasztikus dolgot nem lehet akarva létrehozni. Hanem azt csak úgy lehet, hogy ha az ember csinál sok hülyeséget, és hátha egy jó lesz.”

Jónás Vera reggel koncertezik a CAFe Budapesten
Jónás Vera – Fotó: Marosi Viktor

Mi változik a pandémia hatására a zeneiparban?

Vera úgy látja, a COVID-nak köszönhetően, amikor elkezdtek a zenészek ingyen online koncerteket adni, előtérbe került az a kérdés, hogy mennyit ér egy zenei produktum.

„Azzal, hogy ingyen szolgáltatunk tartalmat, kicsit elértéktelenedik anyagi értelemben a művészet, amit csinálunk.”

Szó volt a beszélgetésben arról is, hogy ez az időszak kihat a kreatív alkotás folyamatára is. Vera nagyon reméli, hogy látszani fog a következő időszakban kijövő zenéken ez az állapot.

„Bennem olyan változás van, hogy többet szeretnék tartalmilag adni a zenémnek és nem csak saját magamat tolni benne. Sokkal jobban megérintenek a társadalmi folyamatok.”

„Aki kiáll egy színpadra és valamit kiad magából, az mindenképpen állást foglal a világról valamilyen módon. (…) Én azt érzem egyre inkább, hogy nekem ebbe a felelősségbe bele kellene állnom sokkal jobban.”

CAFe Budapest minikoncert

A podcastban szóba kerül, hogy Vera kivételesen nem este, hanem a reggeli kávé mellé ad majd koncertet a fesztivál nyitóprogramjának részeként október 9-én, méghozzá a Bartók – reggel.délben.este kávéházban.

„Van némi rutinom, mert amikor stúdiózunk, akkor sokszor van, hogy kora reggeli időpontokban énekelni kell. (…) Én igyekszem mindig a helyzetet kihasználni, és ezen a reggelen biztosan mélyebb lesz még a hangom, úgyhogy a mélyebben induló dallamokat is meg fogom engedni magamnak.”

Podcast:

A podcastból kiderül még:

Milyen volt Verának zeneszerzést tanulni Londonban?
Miért jött haza Angliából?
Milyen a zenészélet valójában ahhoz képest, ahogy a közönség elképzeli?
Elmondhatja a véleményét egy zenész társadalmi kérdésekben a színpadon?
Hogy hat a kreatív alkotói folyamatokra a COVID időszaka? 
Milyen programokat ajánl Vera a CAFe Budapest programjából?
Készít-e majd Vera Halász Judit lemezt? ?