„Emlékük pedig elhomályosíthatatlan!” – 64 éve vonultak be a szovjet csapatok Budapestre

„Az ellenállásra buzdító kézzel vagy géppel írt versek, röpiratok mutatják, hogy a forradalom emléke még 1961-ben is erősen tovább élt. Nem feledkezhetünk meg az elhunytakról, felidézve halottak napját 1956-ban és a néma gyászukkal tüntető asszonyokat. Az 1956 utáni magyar valóságról érzékletes képet adnak az itthon maradt, elítélt forradalmárok és családtagjaik kegyelmi kérvényei, valamint a hazájukat, családjukat elhagyni kényszerülők szüleikhez írt levelei.” – Így kezdődik Csiffáry Gabriella cikke Budapest Főváros Levéltára oldalán.

Budapest Főváros Levéltára – BudapestBrand összefoglaló.

A válogatásba bekerültek a forradalom leverése utáni ellenálás idejéből származó szövegek, például a december 4-i nőtüntetésre való felhívás, vagy a Függetlenség: Népszabadság plakát.

„Emlékük pedig elhomályosíthatatlan!” – 64 éve vonultak be a szovjet csapatok Budapestre
Fotó: Felhívás az 1956. december 4-i asszonytüntetésen való részvételre (BFL XXV.4.a 2903/1957)
„Emlékük pedig elhomályosíthatatlan!” – 64 éve vonultak be a szovjet csapatok Budapestre
Fotó: „Függetlenség: Népszabadság!” (BFL XXV.4.a 2925/1958)

„A hajnal pírját az elesett hősök vére festi meg. Emlékezni fogunk rájuk örökké. Nemzeti ünnep lesz október 23. Leszállt az éj Budapestre. Most még sötétek az utcák, de hamarosan új fények gyulladnak ki, ifjúságunk, népünk keze nyomán, hogy hirdessék a független, szabad magyar nemzet boldogabb jövőjét.” – az alábbi gondolattal zárta befejezetlen naplóját egy ismeretlen emlékező még a forradalom végső győzelmében bízva.

A napló egy 1957-ben elítélt személy peranyagából került elő, aki a forradalom idején különböző anyagokat gyűjtött (plakátok, szórólapok, meghívók, emellett a különböző bel- és külföldi rádióadók tudósításairól készített feljegyzések).” 

A „Magyar hajnal hasad. Egy egyetemista emlékei az 1956-os forradalomból” című cikkben a fenti naplóból vett részletek idézik meg az 1956-os fővárosi eseményeket.

A Főváros által szervezett Pesti nők 1956 című kiállítás Városháza parkban 2020. október 23. és november 16. között tekinthető meg.

*

Borítókép: Kossuth Lajos utca a 6-os számú ház első emeleti erkélyéről az Astoria kereszteződés felé nézve. Fortepan/Dr. Horváth Miklós