Filmvetítések a zsidó kultúráról, életmódról és emlékezetről

December 6-ig tart a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál online programja. A fesztiválon filmeket, beszélgetéseket és más kísérőprogramokat lehet majd követni, amelyeket a Budapest Távmozi rendszerén keresztül stream közvetítésekben láthatnak az érdeklődők.

A közel évtizedes múltra visszatekintő fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei láthatók. Az idei válogatásban többek között Németországból, az Egyesült Államokból, Oroszországból, Ausztriából, Norvégiából, Izraelből és Magyarországról találhatók alkotások.

Filmvetítések a zsidó kultúráról, életmódról és emlékezetről
Részlet a Born in Jerusalem c. filmből

„Mint minden filmfesztivál, a Zsifi is arról szól, hogy történeteket, sorsokat, embereket mutasson be: hol igazakat, hol részben igazakat, hol pedig teljes kitalációkat. Olyan alkotások kerülnek a vászonra – illetve a képernyőkre –, melyek hol elgondolkodtatnak, hol rádöbbentenek, hol megnevettetnek, hol elszomorítanak, hol pedig megríkatnak. De egy közös bennük: közelebb hoznak minket egymáshoz. Idén ráadásul van még egy nem titkolt vágyunk: szeretnénk ezt a nagyon furcsa évet egy kicsit jobbá tenni” – mondta Kenesei Marcell, a filmfesztivál igazgatója.

A filmek és egyéb programok stream közvetítéseken érhetők el. A hagyományos vetítésekhez hasonlóan a műsorban szereplő filmeket a programban megjelölt időpontokban lehet megtekinteni Magyarország területén bárhol. A vetítések a Budapest Film Távmozi rendszerén keresztül láthatók országszerte.

Filmvetítések a zsidó kultúráról, életmódról és emlékezetről
Részlet A humorista c. filmből

A filmek mellett tucatnyi, ingyenesen megtekinthető kísérőprogrammal, online kerekasztal-beszélgetéssel várják az érdeklődőket. A humorista kapcsán Kovács András Péter, Farkasházy Tivadar és Litkay Gergely beszélget arról, hogy lehet, kell vagy kötelező e a politikával viccelni, meddig mehet el egy humorista egy politikusokról összeállított műsorban. Emellett a fesztiválon szereplő több film rendezője is bejelentkezik online közvetítésben. Szintén izgalmas programot ígér a Centropa Alapítvány zsidó élettörténeteket bemutató rövidfilmválogatása, és a fesztivál filmes tematikájú kvízjátékai is.

A fesztivál részletes műsora erre a linkre kattintva érhető el.

Filmvetítések a zsidó kultúráról, életmódról és emlékezetről
Részlet Az ellenállás c. filmből

A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál szervezője a JCC Budapest – Bálint Ház. A rendezvény fő támogatói: a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, valamint Izrael Állam Nagykövetsége.