Tovább él az ünnepi vásár

Elindult a budapestikaracsony.hu weboldal, ahol online várják az érdeklődőket a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár kiállítói. A Budapest Brand Zrt. kampányának fő célja a kialakult járványhelyzet alatt a hazai tárgyalkotó kultúra támogatása. A kézművesek és a vásárlóközönség összekapcsolása. A kezdeményezésben összesen hat kategóriában, közel ötven alkotó vesz részt.

Tovább él az ünnepi vásár

A Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár évtizedek óta a fővárosi adventi időszak fénypontja, amely során évente közel nyolcszázezer látogató válogatott a hazai kézművesek termékeiből. Tavaly a Ryanair légitársaság a budapesti karácsonyi vásárt Európa legjobb ünnepi forgatagai közé választotta, idén azonban a járványhelyzet miatt a karácsonyi vásárokat nem tartják meg a fővárosban, ezért a főváros turisztikai szervezete egy rendhagyó online platformmal segíti a Magyar Kézműves Szövetség mestereit, iparművészeit és kézműveseit az ünnepek előtt.   Az alkotókról weboldalunkon rövid leírás, fényképek és elérhetőség várja a látogatókat, hogy mindenki megtalálhassa a készítőt, és munkái között a számára megfelelő terméket, ajándékot.

Tovább él az ünnepi vásár
K. Nagy György fazekas több évszázados múltra visszatekintő fazekas
családból származik Nádudvarról. A K. Nagy névben a „K” betű korsóst jelent, a köztudatban ez máig fennmaradt.

„A hazai kézműves- és kreatívipar támogatása talán még soha nem volt ennyire fontos, mint most. Komolyan vesszük a koronavírus-járvány következtében kialakult problémákat, ezért a Budapesti karácsony kampányunk során arra kérjük a lakosságot, hogy hazai kézműves alkotóktól, iparművészektől válasszanak ajándékot az idei ünnepekre, ezzel is támogatva őket. Kis ajándék is nagy segítség kézműveseinknek” – emelte ki Faix Csaba a Budapest Brand vezérigazgatója.

Tovább él az ünnepi vásár
A mátészalkai bőrdíszműves, Pankotai Csaba 1999 óta foglalkozik
egyedi tervezésű és kivitelezésű bőr öltözékek és kiegészítők előállításával,
a budapesti Hunyadi téren található műhelyében gyakran felbukkan kutyája, Misi is.

A budapesti karácsonyi kampány során a Szövetség tagjaival egy kisfilm is készül, melyben kinyílnak a műhelyek és bemutatják a szakma érdekességeit. A videóban bemutatkozik többek között a több generációs 1878 óta működő Kovács Kékfestő családi manufaktúra Panákné Kovács Mária és lányai Annamária és Veronika, majd szintén a nagy múltú K. Nagy György fazekas mutatja be a tradicionális kerámia edények készítésének folyamatait. A bőrdíszműves szakma szépségéről pedig Pankotai Csaba mesél. A Budapesti karácsony honlapján többek között bábkészítővel, a bőr-, fa-, fém-, papír-, üvegműves, keramikus, méhész, textil-, tűzzománc-, szappankészítő és virágkötő, szakmák képviselőivel is találkozhatunk.

Tovább él az ünnepi vásár
Az írásos feljegyzések alapján a Kovács család 1878 óta foglalkozik
kékfestéssel. Panákné Kovács Mária kékfestő és lányai Annamária
és Veronika, akik szintén követik a családi kézműves hagyományokat.

A kampány népszerűsítésében az alkotók mellett részt vesz még Mautner Zsófia szakács és gasztroblogger és Bombera Krisztina újságíró is, akik szintén a kézzel készített ajándéktárgyak mellett teszik le a voksukat.

Weboldal: www.budapestikaracsony.hu
Facebook:
https://www.facebook.com/budapestchristmasfair