Ahhoz már elég öreg vagyok, hogy ne kelljen mellébeszélnem…

A Budapest Te+Én podcast évnyitó adásában Kukorelly Endre volt Veress Dóra és Gellért Gábor vendége. Kukorelly két és fél évig volt parlamenti képviselő. Író, alapítványok megalkotója és képviselője, harcos idealista. Egyik nap elmegy a Pesti tévébe beszélgetni, másnap a Karácsony Gergelyhez fűződő barátságát boncolgatja. „Talán még disznót is vágna vele.” Már régen nem ül a Parlamentben, mégis sokan politikusnak gondolják.

„Bizonyos szempontból még mindig politikus vagyok. És zavar, hogy kialakult az a gyakorlat, hogy a politikusok menekülnek a folyosón az újságírók elől. Egy politikusnak kutya kötelessége a kérdésekre válaszolni. Innen tudják meg a választók, hogy mi a véleménye.

Mikor ezeket a komikus jeleneteket láttam, eldöntöttem, hogy ha engem elhív valamelyik médium, akkor elmegyek, és vállalom a véleményem.”

Podcast:

A politikai harc eldurvulásáról is van véleménye…

„Nekem a foci nagy metaforám. Nem azért megyek focizni, hogy fitt legyek és izmos, hanem azért, hogy nyerjen a csapatom. Győzzük le a másik oldalt. Ha az ellenfél csapatában van a legjobb haverom, őt is le akarom győzni. Sírjon, zokogjon, zuhanjon össze, és meg diadalmaskodjak. Egy háború, amelyben nem öljük meg egymást. A meccs végén 10 percig boldog vagyok, ha győztünk, és irgalmatlan keserűséget, ha vesztettünk. Aztán minden elszáll, és megyünk sörözni. A magyar politikából ez a rész tűnt el.”

A szekértáborok kialakulásáról is…

„Senki nem mondja, hogy ezzel egyetértek hatvan százalékban, negyvenben meg nem. Helyette azt az őrületet kell hallgatnom, hogy „Miért? A Gyurcsány/Orbán jobb lenne?” Ilyen alapon el kell felejteni az egész magyar politikát?”

Ahhoz már elég öreg vagyok, hogy ne kelljen mellébeszélnem…
Kukorelly Endre

A Budapest által meghirdetett zöld gondolatokról…

„A Budapest által képviselt zöld fordulattal teljes mértékben egyetértek. Nem beépíteni kéne a foghíjakat, hanem újabb foghíjakat kéne teremteni. Nem beépíteni kéne a Városligetet, hanem zölden kéne hagyni. Nem gigaparkolókat kéne építeni, hanem sokkal kevesebb autót kéne a városba engedni.

Amit magáról gondol…

„Pozitív csávó vagyok, nem szeretek nyafogni. A nagymamám mondogatta – biztos ismeritek a mondást – aki sír, attól el kell venni! Nem felfelé kell mutogatni, próbáld a kezedbe venni a sorsodat, és csinálj valamit.”

Az értelmiség feladatairól…

Az értelmiségnek fenn kell tartania a kortárs kultúrát azzal, hogy megveszi a könyveket, megnézi a kortárs festő képét, a magyar filmeket, barátkozik a kortárs képzőművészettel. Fontos, hogy az emberek kultúrsznobok legyenek.

Kukorelly két fontos alapítványa…

A „Nyugodt szív a lakhatásért” FB-csoportot és alapítványt azért hoztam létre, mert mélyen megérint az utcán élő emberek látványa. Eddig már 7-800 családnak tudtunk segíteni. Mindenkit várunk, aki segíteni tud és akar. Egy utcán élő embernek 1000 forint is számít. Nem szabad, hogy létezzen ez a kifejezés – hajléktalan ember. A másik projektem a Baumgarten-díj felélesztése. Fontos, hogy az író emberek független díjazást kapjanak. Az állami díjazás mindig felbosszant.

Kérdések, amelyekre a podcastban választ kapunk:

  • Mit mutatna meg Kukorelly Endre a mai világból Arany Jánosnak?
  • Igaz-e a mondás – a foci maga az élet?
  • Mit gondol az író Karácsony Gergelyről?
  • Mit gondol az „Lehet más a politika” pártról?
  • Milyen irányba kéne indulnia Budapestnek?
  • Mit gondol a panaszkodásról?
  • Mit jelent Horatius mondása – Aurea prima sata est aetas, quae vindice nullo?
  • Ki volt jobb játékos, Eszterházy Péter vagy Márton?
  • Hogyan szerethetjük meg Wagnert?
  • Merrefelé fordul éppen írói karrierje?