Autonóm alkotóműhelyt hívtak életre az SZFE polgárai

Freeszfe Egyesület néven hoztak létre autonóm alkotóműhelyt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Az egyesület célja a 155 éves szellemiség átmentése, illetve a képzések alternatív folytatása az intézményből elbocsátott, vagy ott felmondott oktatókkal.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen közel egy éve tiltakozó egyetemi polgárság 2021. január 19-én életre hívta a Freeszfe Egyesületet. A frissen alakult szervezet létrehozott egy közösségi oldalt is a Facebookon, ahol közleményben ismertették az új alkotóműhely funkcióját és működésének elvi alapjait. A közlemény a lentiekben teljes terjedelmében olvasható.

Forrás: Freeszfe Egyesület Facebook oldala

Az SZFE hallgatóinak több munkája is megjelent decemberben az Énbudapestem Adventi naptárának részeként, amelyeket az alábbiakban lehet továbbra is megtekinteni:

Jézus születése / Bagossy Júlia filmje

Boldogság / L. Nagy Attila zenés tárgyjátéka

A két testvér meséje / talmud legendamese

Free SZFE Egyesület
Forrás: Facebook

A közlemény szövege annak teljes terjedelmében:

„Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem – az átalakítás ellen majd’ egy éve tiltakozó – polgárai Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hozunk létre, célunk demokratikus keretek közé átmenteni a 155 éves szellemiséget.

A Freeszfe Egyesület nem csak egy politikai befolyástól független és művészi értelemben szabad alkotóműhelyt jelent majd az SZFE mindenkori polgárai számára, de a Színház- és Filmművészeti Egyetemről a közelmúltban és a közeljövőben várhatóan elbocsátott- és ott felmondani kényszerülő oktatók számára lehetővé teszi azt is, hogy alternatív keretek közt folytassák a képzéseket hallgatóikkal.

Az egyetem autonómiájának felszámolása, valamint az illegitim fenntartó és vezetőség jogszerűtlen lépései elleni eljárások továbbra is zajlanak, ám a jelen pillanatban fennálló körülmények teljes mértékben megfosztják a közösséget önrendelkezésétől. Az intézmény érdemi és a korábbihoz hasonló színvonalú szellemi és művészeti tevékenység végzésére való alkalmassága így kérdésessé vált. A freeSZFE Egyesület, a közösség elképzelései szerint, az intézmény százötvenöt éves hagyományainak és szellemiségének hatalmi elnyomása következtében keletkező űr betöltését hivatott szolgálni.

„Minden kezdet merész” – ahogy a néhai Ódry Színpad mottója szól.

Az egyesület hosszútávon pályázati utak mellett elsősorban az alkotóműhelyben létrehozott produkciók bevételeiből tervezi fenntartani magát, a közösség tagjai által teljesen önkéntes alapon szerveződő induláshoz azonban számtalan módon hozzájárulhatnak a támogatók is. Az egyesület szerves részeként elképzelt védnöki kör lehetőségeiről és a közösséggel kapcsolatos hírekről itt és a www.freeszfe.hu honlapon tájékoztatjuk majd az érdeklődőket.

#freeszfe