Új ökopark mesterséges tóval, pihenőpadokkal és sportolási lehetőségekkel – ilyen lesz a Vizafogó park

Új ökopark mesterséges tóval, pihenőpadokkal és sportolási lehetőségekkel – ilyen lesz a Vizafogó park

Lakossági egyeztetés után született meg a végleges elképzelés az új közparkról, ahol a pihenő, rekreációs funkciók kerülnek előtérbe, de kiemelten figyelnek a fenntarthatóságra is. 

Bartha Dorka írása.

A Váci út fejlesztése mit sem lassult az elmúlt években, az egykori gyárak helyét irodaházak vették át, és jelentősen megváltozott az Árpád híd környéke is. Az egykori Szikra Lapnyomdát rég elbontották, a buszpályaudvar és áruház helyén pedig az Agora tornyai magasodnak. Ám elég egy utcányit besétálni, és máris a lakónegyed sűrűjében vagyunk, az elmúlt évben számos díjat is bezsebelt, zseniálisan átalakított egykori Vizafogó panelovi szomszédságában.

 Facebook/Puchner Gábor
 Facebook/Puchner Gábor

Nem véletlenül emlegettük fel a Vizafogó Óvodát, aminek tervezője az Archikon építésziroda – és akiknek olyan korábbi projektek fűződnek a nevükhöz, mint a Párisi udvar felújítása, a Palatinus strand bővítése – hiszen az újonnan kialakítandó park tervezésében is részt vesznek, mint építész tervező. A generáltervező/tájépítész munkákért az Objekt Tájépítész Iroda, és a tájépítészeti látványtervezés Liliya Stoeva/Orosz Ádám felel, a megrendelő pedig a XIII. Kerületi Önkormányzat.

 Facebook/Puchner Gábor

De lássuk is, milyen lesz a park. A kijelölt területe a Váci úttal párhuzamosan terül el, a Párkány utca és Esztergomi út által közrefogva, az egykori Vizafogó vasútállomás épülete mellett. A most üres, vagy parkolónak használt füves rész mintegy 9300 négyzetmétere lesz hamarosan egy kis városi pihenő-oázis, a maradék területen bolt épült majd.

 Facebook/Puchner Gábor
 Facebook/Puchner Gábor

A központi eleme a mesterséges tó lesz, amely körül a pihenő, rekreációs funkciók kerülnek előtérbe. A tavon stégszerűen benyúló vendéglátó pavilon is lesz a tervek szerint, a parkban padok, napozószékek és lépcsős kialakítású párásító ülősziklák is helyet kapnak majd. 

 Facebook/Puchner Gábor

A zöldfelületek magas arányának érdekében a parkban 55 db többször előnevelt, 45/50 cm törzskörméretű fát, valamint 9500 évelő növényt ültetnek el. Emellett a beruházás megvalósításának központi vezérelve az „ökopark” jellegű kialakítás, azaz kiemelten figyelnek a klímavédelem és a fenntarthatóság követelményeire. Az öntözésről, locsolásról több fúrt talajvízkutas automata esőérzékelős rendszerrel fognak gondoskodni, az esővíz megkötésére vízáteresztő burkolatokat alkalmaznak, és a közvilágítást is alacsony energiafogyasztású LED világítással oldják majd meg. 

 Facebook/Puchner Gábor

Bár a sok-sok paddal a központi funkció a már említett pihenés és rekreáció lesz, ennek ellenére a sportolni vágyók sem maradnak újdonságok nélkül. A park körül futókör, a Párkány utca felőli oldalon kültéri fitnesz-eszközök,  pingpong- és csocsóasztalok kapnak helyet. Az önkormányzat tervei szerint a  kivitelezés még idén megkezdődik, amint minden szükséges tervezési és engedélyezési munkával elkészültek.

Az elkészült látványterveket  kerület alpolgármestere, Puchner Gábor osztotta meg a közösségi oldalán