Számos támogatással készül az újranyitásra a főváros

A járvány számos szempontból átalakította azt is, hogy hogyan használjuk a városainkat. A zöldfelületek, sétányok, szabadtéri helyszínek felértékelődtek, de a parkoló autók tömege helyett kialakított ideiglenes éttermi, kávézói teraszok elszaporodása is újdonság volt, és a kerékpárosok száma is meredeken ível felfelé.

Budapest Rakpart Fotó: Bódis Krisztián
Fotó: Bódis Krisztián
Szabi-hid júliusban Fotó: Soós Bertalan
Fotó: Soós Bertalan

Ám az is igaz, hogy egyre nagyobb az érthető türelmetlenség a lezárások miatt. A szigorú intézkedések jól lehet szükségesek a járvány terjedésének megfékezése érdekében, de komplett iparágakat tesznek tönkre. Egy ilyen helyzetben a kormány senkinek sem fordíthat hátat, és segítenie kell azokat, akik elestek megélhetési bevételüktől.

Budapest, rakpart életkép Fotó: Soós Bertalan
Fotó: Soós Bertalan

Márciusban kezdődik a részleges újranyitás, habár ennek részletét egyelőre nem ismerjük, a Fővárosi Önkormányzat turisztikai csomaggal segíti a vendéglátóipart, amely a leginkább megszenvedte a lezárást – jelentette be a hétfői sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesek.  

Budapest, rakpart életkép Fotó: Soós Bertalan
Fotó: Soós Bertalan

Karácsony Gergely szintén kiemelte, hogy a javaslatok kidolgozásakor két szempont volt fontos a számukra: minél rugalmasabban reagálni a szakmai felvetésekre és akár új vendéglátási formákat is támogatni, illetve a lehető legnagyobb biztonságot garantálni a szektorban dolgozók és a vendégek, a Budapestre látogató turisták számára is. A vírus nem tűnik el, ezért egy darabig az élet Budapest utcáin, terein, a szabad ég alatt zajlik majd. Ehhez kíván a főváros mindent segítséget megadni. 

A szektort érintő javaslatok a következők:

  • Teraszszerzési lehetőségek kiterjesztése, teraszok területére vonatkozó rendeletek felülvizsgálata, a teraszok árnyékolását és fedését célzó ideiglenes szerkezetek bürokratikus engedélyezési eljárásának jelentős egyszerűsítése.
  • Teraszbérleti díjak elengedésének kiterjesztése, teraszkérelmek nagymértékű gyorsítása, egyszerűsítése.
  • Közterületek használatának növelése, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak.
  • Áruszállítási pontok kialakítása az érintett vendéglátó üzletek környezetében a parkolási helyzet okozta rakodási problémák enyhítésére.
  • Helyiségbérleti díjak elengedésének kiterjesztése tovább 2021 december 31-ig.
Budapesti életkép  Fotó: Soós Bertalan
Fotó: Soós Bertalan

Valamint a főváros támogatja a budapesti rendezvények megszervezését is az alábbi módokon:

  • Fővárosi tulajdonban lévő “Open office”-okat, open tárgyalókat alakít ki és azokat ingyenes használatra adja a rendezvényszervezőknek, városszerte akár több helyen is.
  • Az államigazgatás által szervezett események közterület használati díját egy rendezvény-alapba gyűjti, ebből az összegből a szektort közvetlenül támogatja.
  • Az újranyitáshoz kapcsolódó információs helpdesket hoz létre a rendezvényszervezőknek, ahol valós és hiteles információt kaphatnak az előírásokról, a szabályok, intézkedések körülményeiről. Ehhez kapcsolódóan járványügyi protokoll- tanácsadást is biztosít.
  • Csökkenti a rendezvénytartási engedély kiadásához kapcsolódó adminisztrációs terheket.
  • A főváros fogyasztásösztönző fővárosi kommunikációs kampányt tervez és “Újranyitási kampány” a rendezvények népszerűsítése érdekében.

Az újranyitásának a fentieken túl azonban még egy fontos feltétele is van: ha minél többen megkapják a koronavírus elleni vakcinát. Csak úgy kaphatjuk vissza régi életünket, és Budapest is csak úgy lehet olyan, mint régen, hogy ha beoltatjuk magunkat.

Számos támogatással készül az újranyitásra a főváros