Vadvirágos rétek Budapesten

A Fővárosi Önkormányzat és a FŐKERT Nonprofit Zrt. közös célja, hogy Budapest területén növekedjenek a természetes növény- és állatvilág élőhelyei. Ennek részeként, a védett természeti területek megőrzésén és bővítésén túl célunk, hogy a fővárosi kezelésben lévő zöldterületek és parkok biológiai változatosságát, természetességét is növeljük.

A Főkert és a Főpolgármesteri Hivatal Tájépítészeti osztályának írása.

Parkfenntartási gyakorlatunkban a természetkímélő, természetközeli zöldfelület-gazdálkodás több elemét már bevezettük, ilyenek az avar őszi helyben történő tárolása, a rovarhotelek és a madárodúk telepítése, lakossági komposztálási mintaprojektek indítása. Idén tavasszal egy új programmal lépünk tovább az ökológikusabb fenntartás felé: a városi méhbarát vadvirágos rétek, az extenzív gyepgazdálkodás programját vezetjük be, mely keretében összesen több mint 28 hektár területen alakítunk ki ökologikus zöldfelületeket a fővárosi parkokban és zöldsávokban.

Vadvirágos rétek Budapesten
Ilyen látványban is részünk lehet egy vadvirágos réten. (Fotó: PxHere)

Mit jelent az, hogy vadvirágos rét?  

Az új szemléletű zöldfelület-gazdálkodás során parki gyepfelületeken jelölünk ki extenzíven fenntartott foltokat. Ezeken a területeken az intenzíven fenntartott területek évi 5-7 kaszálásával szemben csupán 1-3 kaszálást végzünk az év során. A kaszálások számát a csapadék mennyisége határozza majd meg. A kevesebb kaszálás miatt a területen a vadvirágok (pl. zsályák, boglárkák, ibolyák, habszegfűk, lednekek és más pillangósvirágúak, kutyatejek, veronikák) is meg tudnak erősödni, virágozni tudnak. A virágzást követően a növények elvetik magjukat, így a következő évben a terület növényzetének sokfélesége ugrásszerűen nő, ahogyan a természet visszaveszi a teret a mesterségesen vetett gyepektől. A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozóhelyet biztosítanak a rovarvilág (pl. lepkék, méhek, katicák, szöcskék, kabócák) számára, melyek egyúttal az énekesmadarak (füzikék, poszáták, cinegék, rigók, csuszkák, pintyek) számára jelentenek táplálékot. A vadvirágos rétek városi kaszálóként mind a növény-, mind az állatvilág változatosságát növelik. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal a talajvízháztartásra pozitívan hatnak, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki aszályos időszakban. A lekaszált gyep komposzt alapanyagként, fák és cserjék alatti talajtakaróként illetve takarmányként kerül újrahasznosításra.

Hol találhatóak a vadvirágos rétek?

Az első évben az alábbi területeken tervezünk extenzív fenntartású gyepeket kialakítani:

KerületÉrintett közparki területek, zöldsávokVirágos gyepterület (m2)TulajdonosÜzemeltető
I.Gellérthegy15 494FővárosFŐKERT
I.Tabán22 299FővárosFŐKERT
I.Vérmező9 065FővárosFŐKERT
I.Várhegy3 655I. kerületFŐKERT
II.Gesztenyéskert1 771II. kerületFŐKERT
III.Óbudai-sziget60 341FővárosFŐKERT
III.Kiscelli parkerdő5 300FővárosFŐKERT
III.Görzenál és Slachta Margit rkp. terület3 762III. kerületFŐKERT
III.Országzászló melletti park 604III. kerületFŐKERT
III.Fischer Ágoston park11 134III. kerületFŐKERT
III.Flórián tér32 986FővárosFŐKERT
IX.Könyves Kálmán krt. Soroksári út – Mester u. közötti szakasz rézsű6 909FővárosFŐKERT
IX.Milleneumi Városközpont903FővárosFŐKERT
IX.Gizella sétány11 651FővárosFŐKERT
X.Népliget21 580FővárosFŐKERT
XI.Petőfi-híd budai hídfő két oldala, rézsűk7 602XI. kerületFŐKERT
XI.Rákóczi-híd budai hídfő két oldala, rézsűk26 023XI. kerületFŐKERT
XI.Bocskai út – középső elválasztó sáv7 502FővárosFŐKERT
XI.Gellérthegy9 795FővárosFŐKERT
XIII.Tahi utca, Rákos-patak menti park935FővárosFŐKERT
XXII.Nagytétényi Kastélypark6 951XXII. kerületFŐKERT
MargitszigetMargitsziget15 935FővárosFŐKERT
 Összesen282 197  
Vadvirágos rétek Budapesten
Gyep a Gellért-hegyen. Ez még csak a kezdet. (Fotó: Főkert)

A virágos gyepfelületek elhelyezkedését és méretét az idei kísérleti év tapasztalati alapján a jövő év folyamán pontosítjuk.

Hogyan ismerhető fel a vadvirágos rét területe?

A vadvirágos rétként fenntartandó területeket kihagyjuk az intenzíven fenntartott területek kaszálásakor. Azaz egy-egy kaszálatlan folt marad a park pázsitján, ahol a pázsitfüvek és a kétszikűek is háborítatlanul növekedhetnek. A városi kaszálókat tájékoztató táblákkal is ellátjuk, hogy a parkhasználókat informáljuk: nem zöldfelület fenntartási hiányosságról, hanem tudatos ökologikus zöldfelület-gazdálkodásról van szó.

Hogyan használható a terület?

A vadvirágos réteknél az alábbi tájékoztatással fognak találkozni a parkot látogatók:

  • A terület a kezdeti időszakban a parki terület részeként továbbra is használható. Kérjük, hogy amikorra a növényzet magasabbra (20-40 cm-re) nő, a taposási károkozás megelőzése, a terület zavarásának mérséklése érdekében ne járják össze területet. Kérjük, hogy átközlekedésre a kaszálással kialakított „ösvényeket” használják.
  • Kérjük, ne tépjék le a területen található virágokat! A méhek és más beporzók hálásak lesznek a terített asztalért – ahol így jövőre még több virág teremhet!
  • Kérjük, itt se szemeteljenek!
  • Kérjük, ne engedjék, hogy kutyájuk kaparással, vizeléssel károsítsa a növényzetet!
  • A területen toklászos füvek megjelenhetnek. Kérjük, kutyájukat ennek figyelembevételével, a parkhasználati szabályok szerint sétáltassák!
Vadvirágos rétek Budapesten
Vadvirágos domboldal a Gellért-hegyen. (Fotó: Főkert)

És az allergia meg a parlagfű?

A vadvirágos rétek létesítésének helyszínéül jó állapotú gyepfelületeket jelölünk ki, ahol az egy- és kétszikű lágyszárúak záródó állományt alkotnak, így nem lesz tere az invazív, allergén gyomoknak a megtelepedésre.

Célunk, hogy a vadvirágos réteken több virág jelenjen meg, ami elkerülhetetlenül növeli a virágzás alatti pollen mennyiségét. Ezek a növények azonban a természetes növénytársulások, a terület eredeti, őshonos vegetációjának fajai (amelyekhez szervezetünk is hozzászokott), és a növényállomány idővel a kaszálórétek növénytársulásaihoz válik hasonlóvá. A virágos gyepen a vadvirágok időben és térben is elszórtan jelennek meg, így a terület „pollenszennyezése” az intenzív egynyári vagy évelő virágágyak töredéke lesz.