Kategória: Kult

Április végéig online megnézhetők az idei legjobb emberi jogi dokumentumfilmek

Április 30-ig utoljára tekinthetők meg online a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál közönségkedvenc filmjei.

A 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál közönségkedvenc filmjei április 30-ig online elérhetőek maradnak a Re:Verzió keretein belül. A kiemelt tizenkét film mindegyike különleges dokumentumfilm, amelyeknek megnézésére most nyílik utoljára lehetőség a Verzió honlapján.

A 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál szervezői tavaly novemberben rekordszámú nézőt értek el az országosan elérhető online kiadású filmfesztiválon. A bemutatott 51 filmből idén április 30-ig a Re:Verzión ingyenesen, valamint jelképes áron lesznek láthatók díjnyertes dokumentumfilmek, az elmúlt évek közönségkedvencei és a műfaj nemzetközi remekei. A fesztivál a jegyeladásból befolyt összeget az Én vagyok Gréta című film oktatási célú és filmklubszerű felhasználási jogának megvásárlására fordítja.

Április végéig online megnézhetők az idei legjobb emberi jogi dokumentumfilmek
Én vagyok Gréta (Forrás: Re:Verzió)

A magyar filmek közül visszanézhető Gaal Ilona és Wizner Balázs Végstádium című alkotása, amely a 17. Verzió közönségdíjas filmje lett. Ismét látható lesz a nagy sikernek örvendő nyitófilm, a 76 nap. Hao Wu Oscar-díj shortlistre került filmjea koronavírus járvány kitörésének legkorábbi napjait mutatja meg a kínai Vuhanban. Az Én vagyok Greta, valamint a Maddy, a modell fiatal főszereplőik egyedülálló életútjaiba engednek bepillantást, míg az Öröklött árnyainkban a magyar származású rendező zsidó holokauszt túlélők unokájaként rádöbben, hogy gyötrődő családjában a háború soha nem ért véget.

Április végéig online megnézhetők az idei legjobb emberi jogi dokumentumfilmek
Végstádium (Forrás: Re:Verzió)

A filmművészet különleges erejét mutatja be A fákról beszélni és A Föld oly kék, mint egy narancs, Ai Weiwei dokumentumfimje, a Vivos pedig az erőszakos eltűnések emberi hatásairól ad lírai látleletet Mexikóban. Távoli női sorsokat hoz el a Tengerentúl és a Szabad a pálya. A magyar filmek közül ismét a Kosztya Proletárszkij, mely tükröt mutat az orosz drogpolitikának. A Frontvonalban Maria Ressa és újságíró kollégái a Rappler online lapnál utolsó őrszemként állnak helyt a Fülöp-szigeteki Duterte-diktatúra legrosszabb napjaiban.

Április végéig online megnézhetők az idei legjobb emberi jogi dokumentumfilmek
Frontvonalban (Forrás: Re:Verzió)

A filmek kizárólag Magyarországon érhetők el. Az ingyenes és 650 Ft-os jegyek limitált számban kaphatók. Minden idegennyelvű filmen található magyar felirat. További információk a Re:Verzió oldalán érhetők el.

A következő, 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2021 novemberében lesz megtartva, amire a szervezők 2021. május 31-ig várják a nevezéseket. A nevezéshez a részletek itt találhatóak: https://www.verzio.org/hu/nevezes

Kapcsolódó tartalmak