Április végéig online megnézhetők az idei legjobb emberi jogi dokumentumfilmek

Április végéig online megnézhetők az idei legjobb emberi jogi dokumentumfilmek

A 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál közönségkedvenc filmjei április 30-ig online elérhetőek maradnak a Re:Verzió keretein belül. A kiemelt tizenkét film mindegyike különleges dokumentumfilm, amelyeknek megnézésére most nyílik utoljára lehetőség a Verzió honlapján.

A 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál szervezői tavaly novemberben rekordszámú nézőt értek el az országosan elérhető online kiadású filmfesztiválon. A bemutatott 51 filmből idén április 30-ig a Re:Verzión ingyenesen, valamint jelképes áron lesznek láthatók díjnyertes dokumentumfilmek, az elmúlt évek közönségkedvencei és a műfaj nemzetközi remekei. A fesztivál a jegyeladásból befolyt összeget az Én vagyok Gréta című film oktatási célú és filmklubszerű felhasználási jogának megvásárlására fordítja.

Én vagyok Gréta (Forrás: Re:Verzió)

A magyar filmek közül visszanézhető Gaal Ilona és Wizner Balázs Végstádium című alkotása, amely a 17. Verzió közönségdíjas filmje lett. Ismét látható lesz a nagy sikernek örvendő nyitófilm, a 76 nap. Hao Wu Oscar-díj shortlistre került filmjea koronavírus járvány kitörésének legkorábbi napjait mutatja meg a kínai Vuhanban. Az Én vagyok Greta, valamint a Maddy, a modell fiatal főszereplőik egyedülálló életútjaiba engednek bepillantást, míg az Öröklött árnyainkban a magyar származású rendező zsidó holokauszt túlélők unokájaként rádöbben, hogy gyötrődő családjában a háború soha nem ért véget.

Végstádium (Forrás: Re:Verzió)

A filmművészet különleges erejét mutatja be A fákról beszélni és A Föld oly kék, mint egy narancs, Ai Weiwei dokumentumfimje, a Vivos pedig az erőszakos eltűnések emberi hatásairól ad lírai látleletet Mexikóban. Távoli női sorsokat hoz el a Tengerentúl és a Szabad a pálya. A magyar filmek közül ismét a Kosztya Proletárszkij, mely tükröt mutat az orosz drogpolitikának. A Frontvonalban Maria Ressa és újságíró kollégái a Rappler online lapnál utolsó őrszemként állnak helyt a Fülöp-szigeteki Duterte-diktatúra legrosszabb napjaiban.

Frontvonalban (Forrás: Re:Verzió)

A filmek kizárólag Magyarországon érhetők el. Az ingyenes és 650 Ft-os jegyek limitált számban kaphatók. Minden idegennyelvű filmen található magyar felirat. További információk a Re:Verzió oldalán érhetők el.

A következő, 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2021 novemberében lesz megtartva, amire a szervezők 2021. május 31-ig várják a nevezéseket. A nevezéshez a részletek itt találhatóak: https://www.verzio.org/hu/nevezes