Bánsági Ildikó maga a színház – Podcast

Itt vagyok! Tessék engem kitalálni!

A Budapest Te+Én podcast – Veress Dóra és Gellért Gábor műsorvezetők – ezúttal egy Kossuth- és Jászai Mari-díjas, egyben csodálatos színésznővel, Bánsági Ildikóval kápráztatja el a hallgatókat. A liberálisoknak konzervatív, a konzervatívoknak libsi. Egy dolog nem mondható el róla: az, hogy semmilyen. Bánsági Ildikó mindig valamilyen. Bármit is tesz, szenvedélyesen teszi. Ha meghallgatjátok a beszélgetést, belekerültök a sodrásba, eltelik néhány perc – a valóságban 40 – és a beszélgetés véget ér.

„Szerettem volna mindent kipróbálni. Lementem Kaposvárra vonattal, és ott sírtam a kelléktárban, hogy én is így szeretnék próbálni. Mert mesélték, hogy mindent kipróbálnak, ha kell egymásra lépnek. Nálunk a Vígben a partnerem chevereau cipőben próbált. Mondtam neki, hogy öltözz már át, mi van, ha rád lépek? Miért lépnél rám?”

Bánsági Ildikó maga a színház – Podcast
Bánsági Ildikó – Fotó: Olajos Piroska

Szó esik arról is, miért hagyta ott a Nemzeti Színházat? Miért akarja, hogy a szakma kiálljon magáért? Miért akarja, hogy a színészek kiálljanak magukért? Miért akar újra együtt lenni a többiekkel, együtt tenni valamit ezért a csodálatos pályáért?

„Engem mindig lejobboldaliztak. És hittem a jobboldalban. Mentem a tüntetésekre. Onnan jutottam el oda, hogy múltkor megkérdeztem: „mi az gyerekek, én most egy libsi vagyok?” És ha őszinte akarok lenni, nem politikailag, de emberileg liberális vagyok, hiszen meghallgatok mindenkit, és érdekel a véleményük. Szerintem az igazság az egy. És el lehet jutni oda. Végre le kéne ülni egy közös asztalhoz. Aztán, amikor szünet van, és megittuk a kávét, akkor elküldhetjük egymást a fenébe. De ezt abba kell hagyni. Belehalok abba, hogy ketté vagyunk választva.”

Bánsági Ildikó maga a színház – Podcast
Részlet a Bizalom című filmből (1980)

Talán Törőcsik Mari szavaival lehet legjobban leírni, amit Bánsági Ildikó most gondol a pályájáról…

„Mikor Mari a Művész Színház vezetője lett, leült velünk. Na akkor gyerekek, mindenki kap majd szerepet, a fiatalok, a középkorúak, és én vagyok itt a rangidős, nem tudom, hogy velem mi legyen. De itt vannak a dramaturgok. Azok majd engem kitalálnak! Mostanában ezt szoktam mondani: itt vagyok! Tessék engem kitalálni!”

A beszélgetésből választ kapunk arra a kérdésre is, hogy miért fontos, miért muszáj színházba járni!

PODCAST – hallgasd meg!

Borítókép: Olajos Piroska