Gyalogos-kerékpáros sétánnyá válik a Kós Károly sétány és az Andrássy út az április 24-i hétvégén

A pesti rakpart mellett az Andrássy utat is a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők vehetik birtokba az április 24-i hétvégén.

A BKK április 22-én, csütörtökön, a Föld napján díjmentes közösségi közlekedést biztosít az autóval közlekedőknek Budapesten a BKK járatain, beleértve a HÉV-járatok budapesti szakaszait is. A lehetőséget azok a gépjármű-tulajdonosok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzés során érvényes, hazánkban kiállított forgalmi engedélyt mutatnak fel az ellenőrzési pontokon vagy a járműveken.

„Föld napja. Óvjuk jobban!”

– ez a felirat olvasható csütörtökön a BKK-járatok kijelzőin, és figyelmeztet a környezetvédelem fontosságára. A járműveken hallható hangbemondás arra is felhívja a figyelmet, hogy a Földet és az emberiséget fenyegető klímaváltozást a levegőbe kerülő szén-dioxid, valamint egyéb gázok okozzák. Budapesten a káros kibocsátások negyedéért az autóforgalom tehető felelőssé. Ezért a BKK a környezet védelmére és saját egészségük megóvására buzdítja a rendszeresen autóval közlekedőket. Egyúttal arra ösztönzi őket, hogy használják a koronavírus-járvány idején is biztonságos közösségi közlekedést, vagy az autójuk helyett válasszanak egyéb, alternatív közlekedési eszközt az úti céljuk eléréséhez.

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák. Az autót felváltó alternatív lehetőségeknek nemcsak társadalmi, hanem környezeti hasznuk is van: csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javulhat a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok.

Az egészségmegőrzést segíti, hogy a Föld napját követő hétvégén (április 24-25.) a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett – újdonságként – a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik. Az útszakasz szombat reggel 5 óra és vasárnap este 22 óra között áll nyitva a mozogni vágyók előtt.

A Fővárosi Önkormányzat a Föld napja alkalmából öt pontból álló kihívás teljesítésére kéri a lakosokat. Arra bátorítja őket, hogy:

  • ne dobjanak ki élelmiszert;
  • tegyenek egy sétát, és szedjenek össze öt szemetet;
  • igyanak csapvizet;
  • válasszák a közösségi közlekedést, illetve bringázzanak;
  • valamint ne egyenek csomagoltat és húst!

A BKK szolgáltatója, a BKV Zrt. a közösségi felületein mutatja be, miért környezetkímélőbb villamossal, metróval, trolival vagy akár busszal közlekedni, mint autóval. Emellett a BKK-hoz hasonlóan olyan budapesti és főváros közeli kirándulóhelyeket ajánl, amelyek elérhetők közösségi közlekedéssel.

Gyalogos-kerékpáros sétánnyá válik a Kós Károly sétány és az Andrássy út az április 24-i hétvégén
Fiatalok a rakparton idén tavasszal. (Fotó: Bódis Krisztián)

Borítókép: Kovács Tamás György