Kedves Emberiség – Podcast

Ezzel együtt élni borzasztó és nagyon szép dolog egyszerre, de nem lehet csak az egyik oldaláról beszélni, vagy írni, mert onnantól hamis az egész – mondja Annamária. Vele és férjével, Dáviddal fél évvel ezelőtt egyszer már beszélgettünk. Akkor Anna kirakott egy albérletkereső posztot, amelyet még aznap 53 ezren osztottak meg. A családot – Annát, Dávidot, a 9 éves autista kisfiút Andrét és öccsét Brúnót – megismerte az ország. Ebből mára kinőtt egy új alapítvány, amely „Kedves Emberiség” névre hallgat. Tehát folytatódjon a Budapest Te+Én podcast Veress Dórával és Gellért Gáborral – Annával és Dáviddal.

Kedves Emberiség – Podcast
André és Brúnó

Dávid folytatta a történetet…

Egyelőre ugyanott lakunk, mint eddig, de már keressük az új otthonunkat. Összegyűjtöttünk egy csomó önkéntest. Létrehoztunk egy segítő csoportot, és abból mára kinőtt egy alapítvány, amelyet két hete bejegyeztek. Most felmérjük az igényeket, kinek milyen problémái vannak. Rá akarunk jönni, hogy ki szorul segítségre és hogyan. Anna és néhány hasonló helyzetű anyuka közben „mentorálja” a friss diagnózisos szülőket.

Kedves Emberiség – Podcast
Együtt a család: Anna, Dávid és a gyerekek: Brúnó és André
PODCAST – Hallgasd meg a beszélgetést!

Anna mesélt arról, hogy miképpen néz ki egy mentorálás…

Egy diagnózis, amely nemcsak autizmusról szól, hanem hozzá kapcsolódó más mentális problémáról is, az eldönti az egész hátralévő élet lehetőségeit. Nagyon nehéz feldolgozni. Ilyenkor az ember néha meg akar halni. És ha valaki erről beszél nekem, én pontosan tudom, hogy mit érez. És nem vigasztalom, mert nincs mivel. Csak annyit tudok tenni, hogy megértem. És meghallgatom. Néha ilyenkor ennyi is elég.

Dávid a támogató környezet fontosságát emelte ki…

Fontos, hogy legyen egy közeg, ahol őszintén lehet beszélni. Az embernek itt olyan sikerei vannak, hogy egy év fejlesztés után a gyerek kimondott egy szót. Sokat kell beszélnünk erről, és tabukat kell ledöntenünk. Fontos, hogy érdeklődjenek az emberek, és kérdezzenek.

Annának erről egy személyes történet jutott eszébe…

Talán egyszer fordult elő, hogy egy házunkban lakó fiú odajött, és megkérdezte, hogy „miért ordít ez a gyerek folyamatosan?” Elmondtam neki és meghatódtam. Ő volt az első, aki nem küldött el melegebb éghajlatra, nem oktatott ki, csak megkérdezte, hogy miért van ez. Mikor elmagyaráztam, megköszönte, és sok sikert kívánt.

Kedves Emberiség – Podcast

Az alapítványnak komoly céljai vannak…

Csináltunk egy facebook csoportot, most 2600-an vannak benne. Jönnek kérések, amire utána adakozók, vagy mesteremberek jelentkeznek és segítenek. Ablakosok – autistáknál gyakran kell ablakos segítsége – burkolók. Felajánlások is jönnek, például háztartási gépek. Kisebb pénzbeli segítségeket is próbálunk majd nyújtani, ha nagy a baj. Tervezzük, hogy egy programot indítunk, melynek keretében hangszigeteljük a lakások falait. Akkor alkalmassá válhat a család az együttélésre, nem akarják majd a szomszédok kilakoltatni őket…

A honlap címe: www.kedvesemberiseg.hu
Facebook: https://www.facebook.com/kedvesemberiseg/

További kérdések, amelyekre a podcastban választ kapunk:

  • Hogyan lehet egy autista gyermeket nevelő család életkörülményeit javítani?
  • Milyen programok indítására készül a Kedves Emberiség Alapítvány?
  • Hogyan lehet hatékonyan tájékoztatni az embereket az autista gyermekeket nevelő családok problémáiról?
  • Hogyan lehet támogatni a Kedves Emberiség Alapítványt?
  • Hogyan lehet a sztereotípiák ellen küzdeni?
  • Mit jelent a Camphill modell, és hogyan lehet ezt a magyar viszonyokra szabni?
  • Beszéljünk az új kommunikációról, amelynek szlogenje: „A világnap, ami nem ünnepnap!”