Snétberger Ferenc művével emlékeznek a Holokauszt magyar áldozataira

Snétberger Ferenc művével emlékeznek a Holokauszt magyar áldozataira

Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett 2018-ban a Zeneakadémián rögzítette Hallgató című közös albumát, rajta a Népem emlékére elnevezésű darabbal, amelyet Snétberger a Holokauszt 50. évfordulója alkalmából írt. Április 16-án, a magyar áldozatok emléknapján a Budapesti Tavaszi Fesztivál ezzel az alkotással nyit teret a közös emlékezésre. 

Snétberger Ferenc gitárművész, zeneszerző – Fotó: Kleb Attila

Snétberger Ferenc az ország egyik legismertebb gitárművésze, zeneszerzője, aki számos alkalommal gazdagította játékával a Budapesti Tavaszi Fesztivál kínálatát. Hallgató című albumát a friss Kossuth-díjas Keller András hegedűművész nevével fémjelzett, szintén világhírű Keller Kvartettel koprodukcióban rögzítette a Zeneakadémia Nagytermében. Az idén februárban megjelent lemez nyitódarabját, a Népem emlékére című művet átjárja a klasszikus zene, a dzsessz, de erőteljesen megjelennek benne a szerző roma és szintó gyökerei is.

A holokausztot megidéző darab ötletadója Simon Knoll izraeli zeneszerző volt, az ő inspirációja nyomán látogatott el Snétberger Buchenwaldba, az egykori koncentrációs táborba.

A Hallgató című eseményt online és ingyen követheti minden érdeklődő a fesztivál YouTube csatornáján és a Telex.hu-n péntek este 20:00 órakor. Részletek: https://bit.ly/3g9On8j

BTF weboldal és további programok a hétvégére.

Borítókép: Kleb Attila