Új kiselefánt született a budapesti állatkertben – videó

Harmadszorra is anyuka lett a húszéves Angele – a legifjabb ormányos szombat hajnalban született meg, mindenki jól van. A „szülőszoba” éjjellátó kamerái segítségével most mindenki láthatja a születés pillanatait is.

Szombaton – azaz április 24-én – hajnalban megszületett a várva várt kiselefánt– számolt be a nagy eseményről a Fővárosi Állat- és Növénykert. A terhességet már tavaly novemberben bejelentették, a tavasz közepére várható ellés miatt már március közepe óta állandó készültségben, éjjel-nappal ügyletek az állatkert kollégái, ugyanis az eddigi tapasztalatok szerint a legtöbb elefántborjú az éjszaka második felében, illetve hajnaltájt szokott születni.

Végül a kicsi hajnali 5 óra 9 perckor jött a világra. A tapasztalt anyukánál az ellés gyorsan, komplikáció nélkül lezajlott. A születés utáni pillanatok furcsasága, hogy a képeken úgy tűnik, mintha az anya első dolga az lenne, hogy az újszülöttet megrugdossa. Valójában ez teljesen normális viselkedés az anyaelefántoknál, melynek célja, hogy a magzatburkot eltávolítsák a kicsiről – írja az állatkert. Az újszülött hamarosan lábra is állt és enni kezdett, így végül az Állatkert dolgozói részéről – bár minden eshetőségre felkészültek – nem kellett beavatkozni. Azért a föld néha még túl gömbölyű a kiselefántok számára, kedvenc pillanatunk másfél percnél az a kis borulás, de szerencsére anya rögtön ott van és segít.

Új kiselefánt született a budapesti állatkertben – videó
Fotó: Budapesti Állatkert

A kiselefánt nagytesója, a 2017-ben született Arun, a gondozók megfigyelése szerint jól viselkedik, és természetesen érdeklődik az újszülött iránt. Persze, ha ezt túlzásba viszi, Angele azonnal rendreutasítja a kíváncsi nagytesót. Assam, az apa, amíg kicsi a borjú, elkülönítve él. Érdekesség, hogy amíg a vadon élő állatoknál az apa nem vesz részt a kicsik nevelésében (és az állatkertekben is általában külön élnek) addig – Assam – az elefántbikák körében igen szokatlan módon – kifejezetten jó apának számít, aki kiváló kapcsolatban van a kicsikkel, szívesen játszik, pancsol velük.


Az állatkert a koronavírus járvány miatt még zárva tart, de igyekeznek így is megmutatni, mi zajlik a kapuk mögött, április 29-én, csütörtökön, délelőtt 11 órakor például élőben jelentkeznek majd be az elefántoktól az  Állatkert hivatalos Facebook-oldalán. Aki pedig teheti, segítsen az Állatkert Alapítványának, ahol – már a babavárás időszakában bejelentették – hogy egy speciális „elefánt babamérlegre” várják az adományokat az elefántbarátoktól.