Budán, a Duna mellett nyit ki hamarosan az új Dürer Kert

Bejelentette új helyét a Dürer Kert: hamarosan Újbudán, a Hengermalom utca végén nyitnak meg, közvetlenül a Duna-parton.

„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a Düreresek otthon érezzük magukat. Egészen triviálisnak ható dolgokat is elhoztunk a Dürerből, amik lomnak tűnnek, például a bárpult fadeszkáit. Ütött-kopott kanapékat. A programming marad, a szervezők maradnak. Nem változtatunk. A Dürer “dürersége” meg fog maradni. Sőt, jobb is lehet, itt lesz rá lehetőségünk, hogy egy zöld klubot hozzunk létre.” – mondta Horváth Máté, a Dürer kert koncertszervezője korábban a Budapest Te meg Én podcast sorozatunknak nyilatkozva.

Bár a Hengermalom út Duna felőli vége sokaknak messzinek tűnhet, de a Düreresek nem félnek a helyszíntől: Horváth véleménye szerint hamarosan megváltozik a főváros bulitérképe: „Nem félünk az új helyszíntől. Régebben csak Pesten lehetett bulizni, tudom. De szerintem most minden meg fog változni. Lehet, hogy hosszú távon a bulinegyed is új helyre költözik.”

Budán, a Duna mellett nyit ki hamarosan az új Dürer Kert
A Hengermalom magas, barnás épületei előtt előtérben az új Dürer Kert épülete. Fotó: Google Maps

A Dürer mostani közleménye szerint az új kert izgalmasabb és nagyobb lesz a korábbinál. A két koncertterem pedig „minden szempontból meg fog felelni napjaink és a következő évtized elvárásainak, hazai és nemzetközi szinten.” A koncerttermek építése még hónapokig tartó folyamat (várhatóan a kisteremmel nyár közepére a nagyterem télre készül el), de a kert hamarosan megnyílik.

A Dürer Kertnek azért kellet bezárnia ősszel Zuglóban, mert a helyére az épületek lebontása után nagy méretű iroda- és lakóházak épülnek. Az október végi zárás előtt a Dürer stábja és törzsközönsége elkezdte magával vinni a kertet:

„Október 31. volt az utolsó rendezvény a Dürerben, és mintha ollóval elvágták volna. Tudtuk, hogy így lesz, mégis döbbenetes volt. Ami nagyon jó, hogy a közönségünk mellénk állt. Elkezdtük a „vigyük magunkkal a kertet” projektet. Emberek jöttek egy kis zacskó murváért a földről és fizetni akartak érte. Megható volt. Az új helyen lesz egy murvakiszóró program. Mindenki eljön, és újrarakjuk a flasztert.”

Úgy tűnik, lassan itt az idő, lehet készíteni a hazavitt murvákat.