Budapesti kutyások figyelem, kezdődik a toklász szezon!

Az elmúlt időszakban tapasztalt nagy mennyiségű eső és a kedvező hőmérséklet hatására minden fűféle intenzív növekedésnek indult, ami teret ad sok, a háziállatainkra veszélyes gyomnövénynek is. A kalászok mindenhol ott vannak, ezért a lenyírást követően is érdemes nagy fokú figyelmet fordítanunk a száraz maradványok összegyűjtésére. S hogy milyen problémát is okozhat ez háziállatunknál, arra a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állatvédelmi Őrszolgálata Illatos úti telepén dolgozó állatorvosok hívják fel figyelmet.

Budapesti kutyások figyelem, kezdődik a toklász szezon!
Egérárpa (Fotó: Wikipédia/Raspak)

Az egérárpát ezen a néven talán kevesebben ismerik, de ha úgy említjük, hogy toklász, már sokaknak ismerős lehet. Az egész országban rendkívüli módon elterjedt, utak mentén, réteken és kevésbé gondozott városi területeken is megtalálható. Kezdetben zöld színű, ilyenkor viszonylag ártalmatlan. Virágzása jellemzően májustól egészen nyár közepéig tart, amikor is az idő előrehaladtával a kalász megszárad, sárgás színűvé válik, majd leválik a szárról és okoz temérdek sok problémát az állatok számára. A toklász ugyanis egy ragadós, hegyes végű növénydarab, kis szögben hátrameredő szálkákkal, ami ha egy kutya bőrébe fúródik, alakjának megfelelően csak befelé tud haladni, vándorolni, viszont kifelé haladni vagy magától kiesni nem képes.

Leggyakrabban a hosszú, lógó fülű kutyák fülébe kerül a növény, ritkábban – de nem elhanyagolható százalékban – az álló fülű ebekében is okoz problémát. Az állat fülébe jutva egészen a dobhártyáig, hallójáratokig fúródhat, ami bizonyos esetekben akár a hallás elvesztését is okozhatja. Ha azt vesszük észre, hogy kedvencünk féloldalasan tartja vagy lógatja a fejét vagy rázza a fülét, hirtelen fájdalmat jelez, éljünk a gyanúval, hogy toklásszal van dolgunk.

Ne húzzuk az időt, minél előbb forduljunk állatorvoshoz, ugyanis a kis kalász akár egy rázással is behatolhat a dobhártyába, ami a halláskárosodás mellett iszonyatos fájdalommal is jár, sőt rosszabb esetben a kutya halálával is végződhet. A toklász szinte pillanatok alatt olyan mélyre juthat a fülben, hogy az szabad szemmel nem, kizárólag fültükör (otoszkóp) segítségével látható.

Másik veszélyforrás, ha a kedvencünk tappancsába fúródik a kíméletlen termés. Ha azt tapasztaljuk, hogy fájlalja, vagy nyalogatja a mancsát, keressünk rajta olyan nyomokat, ahol beszúródhatott a növény. Ez lehet egy piros pötty, vagy akár egy gennyes sérülés is.

Köztudomású, hogy a kutyák nyála gyógyító hatású, esetünkben mégse hagyjuk, hogy nyalogassa a sebet, ugyanis a folyamatos mechanikai hatás nem engedi kilökődni a toklászt, ami ez által egyre mélyebbre jutva, egy igen hosszú kezelési idejű gyulladáshoz vezethet. Amint ilyen jeleket tapasztalunk, azonnal forduljunk szakemberhez!

 Az Illatos úti ebtelep állatorvosai és gondozói azt is hangoztatják, hogy a hosszú szőrű ebek zászlóikon keresztül, a hónaljba is könnyen betokozódhat a kalász, főleg, ha azok elvétve vannak ápolva, ha csomós, vagy ha piszkos a szőrtakaró. A finomabb bőrű szervezetbe (pl. a lábujjak között, a hónaljtájékon, a here körül, a péra körül stb.) került toklász néha igen nagy távolságokra képes eljutni a bőr alatt, súlyos gyulladást okozva ezzel. Megelőzésként ajánlott ezeken a területeken egészen rövidre nyírni a szőrt, hogy a toklász ne tudjon a hosszú szőrszálak között megtapadni és befurakodni a bőrbe.

Budapesti kutyások figyelem, kezdődik a toklász szezon!
Az ilyen és hasonló vadvirágos rétek, méhlegelők nem kedveznek az egérárpának. Az ezzel kapcsolatos aggodalmakra nem rég Bardóczi Sándor főtájépítész reagált. (Fotó: Bardóczi Sándor)

Ha az állatunk szemébe vagy orrába jutott a toklász, akkor azonnal látható tüneteket produkál. Szembe kerülés esetén fokozott könnyezés, erős hunyorítás lép fel és az eb valószínűleg folyamatosan zártan tartja a szemrést. A hirtelen fellépő kötőhártya-gyulladásnál és gennyezésnél is alapos a gyanú, hogy toklásszal van dolgunk. Általában a kalász eltávolítása bódításban történik, mivel a termés mélyre fúródik és fésűszerű oldalával biztosítja magát. A kutya számára éber állapotban a beavatkozás fájdalmat okozhat és nem lenne kellően biztonságos sem, mivel, ha elmozdul az eszközök megsérthetik a bőrét. Az altatással a toklász mélyebbre tolása is egyszerűen elkerülhető. Bódítás vagy helyi érzéstelenítés után a pislogóhártya megemelésével a kötőhártyazsákot alaposan átvizsgálják, majd csipesszel kiemelik az idegen növényrészecskét.

Orrba szippantva az ebnél hirtelen fellépő és szűnni nem akaró prüszkölés jelentkezik, esetleg véres váladék távozhat az orrüregből. A kutya szerencsés esetben a garaton keresztül lenyelheti a toklászt, ám erre nem szabad alapoznunk a probléma megoldását. Szerencsétlen esetekben ugyanis a növény olyan mélyen akad el az orrüregben, hogy azt sem látni, sem eltávolítani nem lehetséges kívülről. Ilyenkor az orrüreget fel kell nyitni, akár az orrcsontot is el kell fűrészelni, majd a gyulladásos orr nyálkahártyájának egy részét ki kell venni. A gyógyulás sajnos igen hosszadalmas, és sok türelmet igényel az állat és gazdája részéről is.

 A megelőzésnek a legjobb módja az ápolás. Nyárra célszerű kutyánk fülének belsejét, mancsát és hónalját teljesen kopaszra nyíratni. Ezek az egészségügyi nyírások védelmet adnak a toklász ellen és nem rontják a szőrtakaró minőségét. Érdemes a hosszú szőrű kutyák esetében a zászlókat is ritkítani vagy rövidre nyírni. Tévhit, hogy a rövidszőrű fajták toklászmentesen élhetnek és a gazdik nyugodtan hátradőlhetnek. A sima, rövid szőrűek mancsába éppúgy beleállhat a termés, az álló fülben egy intenzív hempergés eredményeként szintén megjelenhet a toklász,  és érdemes odafigyelni a puha hónaljra is! Drótos vagy pengés fűkaszával (szegélynyíróval) az egérárpa kiirtható, a levágott nyesedék alapos összegereblyézésével pedig a veszélyforrás megszüntethető.

Ha a legkisebb gyanú is felmerül, hogy toklász juthatott a kutyába, azonnal forduljunk orvoshoz! A késleltetés nehezíti az eltávolítását, és későbbi betegséghez vezethet!


Ha arra készülsz, hogy kutyát fogadj a családba, látogass el az Illatos úti ebtelepre és az ott lakók közül fogadj örökbe egy hű társat. Ebben az esetben nemcsak annak az ebnek az életét változtatod meg, amelyiket hazaviszed, de reményt adsz egy másiknak is a szebb életre.

Budapesti kutyások figyelem, kezdődik a toklász szezon!
Lizi

Liza vagyok, 4 éves, ivartalanított szuka, és már nagyon szeretnék egy saját családot!

A kíváncsiságomnak köszönhetően és az undok rácsok miatt láthatóak korábbi sérülés nyomai az arcomon, de mindez semmit nem von le abból, hogy kedves és szeretetre vágyó fiatal hölgy vagyok, aki a rácsok helyett már végre kertet vagy lakást szeretne magának és persze a legodaadóbb gazdát! Remélem, hogy most sikerül megtalálnom az igazit!

Új gazdimat itt várom: Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálat, 1097 Budapest, Illatos út 23/A., Örökbefogadásomhoz  érdeklődj a +36-1 347 0830-as telefonszámon