Új programhelyszín a város közepén: Városházi esték egész nyáron

Elindult a budapesti Városháza belső udvarán tartott Városházi esték programsorozat. Nyár végéig előreláthatóan több mint tucatnyi alkalommal vehetnek részt filmvetítéseken, zenés és színházi előadásokon a budapestiek.

A tavalyi nyár után idén több és változatosabb programmal nyit a Városháza belső udvara. A különleges, és korábban szinte soha nem látogatható helyszínt a Városháza majdnem 300 éves épülete öleli körbe. Az egykori templomtorony, a díszteremnek és az irodáknak otthont adó épületszárnyak és a sok zöldfelület kellemes hangulatot kölcsönöz a díszes udvarnak.

Új programhelyszín a város közepén: Városházi esték egész nyáron
Az óriási alapterületű, zegzugos épületkomplexum három (pontosabban öt) udvara közül ez a legszebb. (Fotó: Kovács Tamás)

Az idei eseménysorozatot a 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál vetítései nyitották meg: május 27 és június 2. között minden este magyar versenyfilmeket vetítenek az udvaron, valamint a határesetek című nemzetközi blokkot és a díjnyertes filmeket is látni lehet az épület udvarán felállított szabadtéri moziban.

A fesztiválhoz kapcsolódóan a Városháza parkban egy kis plakátkiállítás lesz, ahol azt a 10, a versenyfilmekhez készült posztert lehet megnézni, amelyik leginkább elnyerte a közönség tetszését.

A vetítések minden este 20:30-kor kezdődnek, a Városháza 1-es kapuján pedig 20 órátol lehet belépni. Jegyeket a TIXA oldalán lehet vásárolni. Mivel a Városházi esteket szabadtéren tartják, a látogatásukhoz nem szükséges védettségi igazolvány.

Új programhelyszín a város közepén: Városházi esték egész nyáron
Mozizás a Városháza udvarán május 27-én. (Fotó: Kovács Tamás)

Ingyenes koncert június elején

A rövidfilmfesztivál után a Városmajori Szabadtéri Színház szervezésében a CIS Gypsy Zenekar tart ingyenes koncertet június 5-én 20.00-tól a Városháza udvarán.

A zenekart 2018-ban ifj. Baranyi Zoltán által alapított 10 fős CISZ Gypsy Soloist kamarazenekar, melynek tagjai diplomás, klasszikus zeneművészek. A 60-70 perc hosszúságú koncerten magyar szerzők műveit, illetve magyar tematikájú zeneműveket adnának elő, műsorra kerülnek többek között Kodály Zoltán, Bartók Béla és a Johannes Brahms művei. Ez a hangverseny a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetség által támogatott, az újraindulás ünneplő koncertsorozat része.

Részletes műsor:

  • 1. Kodály Zoltán – Háry János Intermezzo
  • 2. Bartók Béla – Román népi táncok
  • 3. Weiner Leó – Divertimento
  • 4. Liszt Ferenc – II. Magyar Rapszódia
  • 5. CiSz feldolgozás – Elindultam szép hazámból
  • 6. Kodály Zoltán – Galántai táncok
  • 7.Astor Piazzola – Oblivion
  • 8. Johannes Brahms – I. Magyar táncok
  • 9. Johannes Brahms- V. Magyar táncok

A nyár folyamán számíthatunk még kertmozira, különböző budapesti zenés, táncos és színházi társulatok előadásaira. A pontos programról többek között az enbudapestem.hu/kult oldalon lehet hamarosan tájékozódni.

Új programhelyszín a város közepén: Városházi esték egész nyáron