Bővülnek a Budapest határa menti erdők turisztikai kínálata

A Budai-hegység legmagasabb pontján álló Csergezán-kilátó, az egyre látogatottabb Budakeszi Arborétum vagy a népszerű Sisakvirág Tanösvény mára Budapest környékének frekventált kiránduló, illetve túracélpontjai. A természetközeli kikapcsolódást, rekreációt keresők számára a Budakeszi környéki erdők kincseinek kapuja a Hidegvölgy. Itt a minap adtak át új, négyévszakos pihenőt. 

Bővülnek a Budapest határa menti erdők turisztikai kínálata

A Telkit és Budakeszit összekötő út mellett található, népszerű Hidegvölgyi pihenő helyén az XX. század végén még erdészház állt. A használaton kívüli épületek és a környezetük megújítását a Pilisi Parkerdő a növekvő turisztikai igényekre reagálva kezdte meg a 2014-ben. A fejlesztést igazolta, hogy az elmúlt évtizedben a Hidegvölgyi Pihenőhely a térség egyik legnépszerűbb turisztikai csomópontjává vált: a 2006-ban, a Nagy-Kopaszon, a Budai-hegység legmagasabb pontján átadott Csergezán Pál-kilátóhoz innen indul a jelzett túraútvonal, de kezdőpontja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Sisakvirág Tanösvényének is, valamint az út túloldalán működik a Pilisi Parkerdő Budakeszi Arborétuma. 

Kikapcsolódásra alkalmas városi erdők

„Meglévő városi erdeink megőrzése és fejlesztése számos lehetőséget tartogat. Ezek kiaknázása a magyar erdőgazdálkodási ágazat egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése: egészséges, kellemes környezetet biztosító, klímavédelmi funkcióiban támogatott, kikapcsolódásra alkalmas városi erdőket biztosítani a városokban és az agglomerációban élők számára.” – hangsúlyozta a pihenőhely átadásán Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára.

Bővülnek a Budapest határa menti erdők turisztikai kínálata

Új pihenő a Budai-hegység szívében

A Hidegvölgyben átadott négyévszakos pihenő új igényt tud kiszolgálni. „A bakancsos turizmus fellendülése mellett egyre több közösségi eseményt szeretnének az emberek az erdőkben, az erdők közvetlen közelében tartani. Turistaszálláshelyeink magas kihasználtsága mellett erre az új keresletre is odafigyelünk. A hidegvölgyi négyévszakos pihenőt például elsősorban családi, baráti események megtartására alkalmas közösségi terek alkotják.” – foglalta össze az új turisztikai fejlesztés koncepcióját Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. 

A most átadott létesítmény a VEKOP-4.1.1.-15-2017-00007-es kódszámú, „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében valósult meg. A Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdőgazdasággal közös konzorciumi együttműködésben, 52 millió forintos költséggel.

Az új pihenőhelyet Menczer Tamás, a Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára, valamint Reinitz Gábor, Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója adta át a természetjáróknak.