DrMáriás: A politikusok „halálos öleléséből” próbálom magunkat kihúzni…

A Budapest Te+Én podcast e heti vendége DrMáriás, a magyar politikai élet abszurd festőművésze. A 35 éves Tudósok zenekar frontembere idén 55 éves, és 30 éve – a délszláv háború elől menekülve – telepedett le Budapesten.

DrMáriás: A politikusok „halálos öleléséből” próbálom magunkat kihúzni…
A Mészáros Lőrinc-Várkonyi Andrea kép elemzése… – erre is választ kapunk a podcastból

Máriás szerint nem véletlen, hogy festményeinek sikere van.

Ha egy kép valamibe beletrafál, az sokaknak kedves lehet. Egy politikusnak is be kéne látnia, hogy – bár nem látja a sötétben a szavazót – akkor sem szabadna annyira hülyének néznie őket, mint amennyire most éppen hülyének nézi…

Azért az ismertség és az anyagi elismertség még nem nem járnak kéz a kézben egymással…

„Hogy mennyire be van merevedve a társadalmunk, közbeszédünk és -gondolkodásunk, mi sem bizonyítja jobban, minthogy ezek a képek, amelyek viszonylag népszerűek, csak kis galériákban láthatóak. Itt tudjuk végezni azt a bomlasztó tevékenységet, amely önnön gyógyulásunkra és a körülöttünk lévők jobb hangulatáért próbálnak szolgálni.”

DrMáriás: A politikusok „halálos öleléséből” próbálom magunkat kihúzni…

Máriás az alkotás folyamatáról is beszélt…

Kétfajta hatás ér egyidőben. Az egyik, az elkerülhetetlen közéleti hordalékanyag. A másik egy mesebeli, ideális… nekem ilyen a festészet. A vágyakozás világa. Néha bemegyek egy bevásárlóközpontba, nézegetem az újságokat… Valamelyik nagy hősünk éppen mondd egy nagyot. Elvileg ezeknek nem kéne hatnia rám, de sajnos hat. Ilyenkor tennem kell valamit.

A példatörténetek sem maradtak el…

Egyszer az Adriai-tenger partján egy idős horvát bácsival grappáztam estefelé… néztük a gyönyörű tengert, a naplementét. Idilli volt. Kérdeztem a bácsitól, hogy van még valami, ami hiányzik neki az életben? Tudod mi hiányzik ide fiam? Egy húsz méteres oszlop, és a tetejére egy 10 méteres Milosevics szobor. Viccel? Dehogy viccelek. Ha nincs Milosevics, most nincs független horvát állam. Abszurd, ugye? Én is hálás vagyok, hiszen a háború hozott engem Magyarországra, ahol szeretem az életem.

Kérdések, amelyekre a podcastban választ kapunk:

  • Mikor lépte át illegálisan a magyar határt drMáriás?
  • Mennyi ideig volt fent a körözött személyek listáján?
  • Milyen zenekar a Tudósok?
  • Meddig foglalkozhatunk ízléssel egy celeb magánéletével?
  • A Mészáros Lőrinc-Várkonyi Andrea kép elemzése…
  • Hogyan született meg a Művészeti Konzultáció című album?
  • Mit szólt a kínai küldöttség a „Mao Modigliani műtermében” című képhez?

Borítókép: DrMáriás