Új forgalmi rend, több hely a gyalogosoknak – Elindult a Batthyány tér megújítása

Június 5-én kisebb, de fontos lépésekkel elkezdődött a Batthyány tér hosszú évek óta várt átalakulása.

A Batthyány tér átfogó felújítására az I. kerület még 2016-ban nyert pénzt a fővárosi TÉR-KÖZ pályázaton. Az akkori terveket az elmúlt bő egy évben a városlakók bevonásával alakították át. A teljeskörű kiviteleztés viszont most egy egyszerű ok miatt nem indulhat meg: a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a következő években tervezi a tér alatti HÉV végállomás és aluljáró átépítését, így értelmetlen lenne ezek előtt felújítani a teret, százmilliókat fordítani olyan munkákra, amiket pár év múlva ismét el kell végezni, vagy elültetni olyan fákat, amiket nem sokára ki kéne vágni.

Új forgalmi rend, több hely a gyalogosoknak – Elindult a Batthyány tér megújítása
A 2016-os pályázat tablója. A terveken azóta a kerületiek bevonásával alakítottak, de -HÉV végállomás várható felújítása miatt- most még NEM a teljes átépítés kezdődik. Fotó: Budapestdialog.hu

Akkor mi történik most a téren?

Az I. kerület és a Főváros (azon belül a BKK és a Budapest Közút) közösen megvizsgálták, hogy a teljeskörű felújításig hátralévő pár évben hogyan lehet kisebb, olcsó és gyorsan elvégezhető beavatkozásokkal mégis zöldebb, és a gyalogosok számára barátságosabb a Batyi. Ehhez a kiindulási alap az elmúlt év közösségi tervezése során kialakult jövőkép volt.

A tér közepét ma minden irányból buszok pihenőhelyei és megállói veszik körbe, ezért bármilyen gyalogosbarát és zöldfelület növelő beavatkozás első lépése az kell hogy legyen, hogy a buszok által használt területet csökkentik. Ennek jegyében a buszmegállók rendezésével felszabadul a Fő utca felőli szervizút, ahol az I. kerületi önkormányzat zöldített gyalogos területet alakít ki. Ezen kívül a térre kikerülnek új padok és szelektív kukák.

A tervek szerint a következő egy hónapban, július elejéig minden módosítás lezajlik. A Batyi persze ezután is felújításért fog kiáltani, de legalább az addig hátralévő időszakban biztonságosabb, zöldebb, és kevésbé a forgalom által uralt lesz a tér.

Az új forgalmi rend

Új forgalmi rend, több hely a gyalogosoknak – Elindult a Batthyány tér megújítása
Fotó: BKK/Nyírő Simon

A BKK közleménye szerint a végleges végállomási forgalmi rend június 9-én, szerdán lép életbe. Ekkortól az autóbuszokra az alábbi helyeken lehet felszállni:

  • a 39-es és a 109-es buszokra a templom előtti szervizúton,
  • a 11-es és a 111-es buszokra a tér északi oldalán, az aluljáró „A” jelű lépcsőjénél található megállóhelyen,
  • a 990-es buszokra Normafa felé a Bem rakparton, a villamosmegálló melletti villamospótló megállóhelyen; míg Rákoskeresztúr felé változatlanul a Fő utcán, a Vásárcsarnok előtt.

Ezzel együtt a közúti forgalmi rend is megváltozik:

  • Június 8-án (kedden) 8 órától a Bem rakpart felől megszűnik a Fő utca irányába való balra kanyarodási lehetőség.
  • A tér déli útpályájának egyirányúsítása megváltozik: a Fő utca felől csak a BKK-járatok és a taxik hajthatnak be.
  • A Bem rakpart felől a Fő utca felé a Csalogány utcánál lehet áthajtani, és a Csalogány utca–Fő utca torkolatban a Duna felől érkezők jelzőlámpa segítségével kanyarodhatnak balra.
  • A Batthyány téren lévő taxiállomás átkerül a szervizút túloldalára, a 39-es autóbuszok megszűnő végállomási megállóhelyére.
  • A templom előtt buszmegállókat alakítanak ki.
Új forgalmi rend, több hely a gyalogosoknak – Elindult a Batthyány tér megújítása
Fotó: Bódis Krisztián

Borítókép: Soós Bertalan Szöveg: Kovács Tamás