Jazz, ének és gitárkoncertekkel folytatódnak a Városházi Esték

Jazz, ének és gitárkoncertekkel folytatódnak a Városházi Esték

A kertmozi júliusban továbbra is várja a nézőket, a programsorozat zenei eseményekkel bővül. 

A gyönyörű, különleges növényekkel díszített hatalmas díszudvaron különleges hangulatú, szabad ég alatt zajló programmal várják a közönséget. A kertmozi júliusban továbbra is várja a nézőket, a programsorozat zenei eseményekkel bővül: Novák János szerzői estjén verseket zenésít meg, a Budapest Jazz Club szervezésében pedig jazzkoncertek várják az érdeklődőket. 

A Városháza díszudvarán új kulturális helyszínt avatott a Főváros: a Budapest Filmmel együttműködésben kertmozi várja a városlakókat, a Városmajori Szabadtéri Színházzal közös szervezésben komolyzenei koncert ünnepelte a koronavírus-járvány utáni nyitást. A szabadtéri rendezvények ültetettek, így védettségi igazolvány nem szükséges a látogatásukhoz. 

Programterv

Június 25-én Horvát Lili filmjével folytatódik a Budapest Kertmozi 21 órakor: a Stork Natasa és Bodó Viktor főszereplésével készült film vetítése ingyenes, de regisztrálni kell rá. A vetítés a 2-es udvaron lesz megtartva, belépés 20:30-tól a 2-es kapun.

Június 26-án szombaton 19 órakor a Kolibri Színház alapító igazgatója, Novák János ingyenes szerzői estje várja az érdeklődőket: Ady, Kosztolányi és Szép Ernő versekkel, Bornai Szilveszter közreműködésével. A koncert az 1-es udvaron lesz, belépés 18:30-tól az 1-es kapun. 

Novák János és Bornai Szilveszter

Júliusban a Fővárosi Önkormányzattal szoros együttműködésben a Budapest Jazz Club közönsége által legjobban kedvelt duó formációk szabadtérre költöznek és a Városháza Díszudvarán adnak koncertet minden szombaton 21 órától, összesen négy alkalommal. 

Szakcsi Lakatos Béla és Pocsai Kriszta

Július 4-én, vasárnap Pocsai Kriszta, a SoLaTi énekesnője, valamint Szakcsi Lakatos Béla zongorista műsorával kezdődik a sorozat, július 10-én szombaton a saját szerzeményeik mellett örökzöld dallamokat megszólaltató Lilienn és Kónyai Tibor. 18-án a méltán népszerű Malek Andrea és állandó zongorista-partnere, Jáger Bandi produkciója vár. Majd az utolsó alkalommal, 24-én szombaton a Voice & Guitar, azaz Micheller Myrtill és Pintér Tibor duója várja a Városháza díszudvarára a hangulatos, nyáresti programok szerelmeseit. 

A belépő 2.900 forint, jegyek a jegymester.hu oldalán válthatók a koncertre.

Interjú Novák Jánossal – Ne múljon el úgy nap, hogy ne írjak egy új dalt

Szombat este 7-kor a Városházi Estek keretében Novák János, a Kolibri Színház alapító rendezője szerzői estjén Ady, Kosztolányi, Szép Ernő verseket hallgathatunk megzenésítve a Városháza Díszudvarán. A rendezvény ingyenes, az ültetett koncert látogatásához nem szükséges védettségi igazolvány.

Szép Ernő, Ady, Kosztolányi – miért pont ezeket a szerzőket választotta a szerzői estjéhez?

Amikor felmerült a Városházi Estéken való részvételünk lehetősége, a társulatra a nyári szünetben már nem akartam plusz terheket róni, ezért úgy döntöttem, saját szerzeményeimet ajánlom erre az alkalomra. A pandémiás időszakban nagyon sok új versmegzenésítésem született, mert megfogadtam, hogy ne múljon el úgy nap, hogy ne írjak egy új dalt. Ahogy a latin mondás tartja: Nulla dies sine linea – Egy nap se teljen el vonás nélkül.

Általában szövegre szeretek zenét szerezni, akkor is, ha mesejátékokhoz szerzek dalokat, és akkor is, ha előveszek egy verset. Ilyenkor megszólal bennem a zene. Daloknak azonban csak akkor nevezem őket, ha már a közönség is hallotta, ezért nagyon fontos, hogy ezek a szerzemények találkozzanak a hallgatósággal.

Lesz-e valamilyen különleges apropója a szombati koncertnek? 

Bornai Szilveszter lesz a társam a dalok megszólaltatásában, aki évtizedek óta zenésztársam a Kolibri Színházban, de most hosszabb külföldi tartózkodásra készül. Így lehet, hogy egy időre ez lesz az utolsó közös koncertünk. Ez eszembe juttat egy idézetet Madách Imre Az ember tragédiája című művéből: Hiszen minden perc nem vég s kezdet is?

A koncerten elhangzó Ady, Kosztolányi és Szép Ernő versek megzenésítése egyrészt összegzése eddigi munkámnak, másrészt olyan újonnan született dalok, amelyekben benne van egy új kezdet lehetősége.

Hogyan vészelte át a Kolibri Színház az elmúlt időszakot, milyen tapasztalatokat szereztek?

Az elmúlt közel másfél évadot meghatározó járványhelyzet természetesen – más kulturális intézményekhez hasonlóan – a Kolibri Színház társulatát is komoly nehézségek elé állította, de szerencsére sikerült egy olyan, elsősorban online működési formát kialakítanunk, amelyben folyamatos, intenzív kapcsolatban tudtunk maradni a közönségünkkel. 2020 márciusában elindítottuk Kolibri MobilMesék című, azóta is nagy sikerrel futó napi, ingyenes sorozatunkat, amelynek keretében a színház művészei és vendégművészei naponta egy-egy mesével, verssel vagy dallal jelentkeznek, amelyeket saját otthonukban, mobiltelefonnal vesznek fel.

A MobilMeséket, amelyek minden hétköznap este 6 órától láthatók a Kolibri Színház Facebook oldalán és YouTube csatornáján, eddig több mint 40.000 néző (!) tekintette meg. Az ingyenes mesesorozat mellett a teátrum hétvégenként hozzáférhetővé tette felvételről legnépszerűbb előadásait, egyszerre többet is, hogy minden korosztály – a legkisebbek, az iskolások és a kamaszok is – igazi ’kolibris’ színházi élményhez jussanak a kényszerszünet alatt is. Februártól kezdve hétköznap iskolai csoportok számára is kínáltunk külön megrendelhető online előadásokat. Összességében közel 10 ezren követték előadásainkat, ami számottevő bevételt eredményezett a színház számára.

A bezárások idején új bemutatóinkat élő internetes közvetítés formájában vittük el a nézők otthonába. Így ősszel élő stream közvetítéssel mutattuk be Tipli című ifjúsági előadásunkat, Vidovszky György rendezésében, valamint a Dániel András népszerű meséiből készült Egy kupac kuflit (r: Andrusko Marcella), idén januárban pedig Gimesi Dóra Emma csöndje című darabját, amelyet Kuthy Ágnes állított színpadra. Nagy örömünkre júniusban már közönség előtt tarthattuk meg Az ember tragédiája című ifjúsági rendezésem előbemutatóját, rendezésében, valamit a Watergate: Az időkripták rejtélye című ’interaktív szabadulószínház’ munkabemutatóját, amelyet Vidovszky György rendezett a Kolibri Pincében.

Az újranyitással kapcsolatban milyen terveik, eseményeik vannak?

A következő évadban a Kolibri Színház 30 éves fennállását ünnepli, ezért különleges, jubileumi évad elé nézünk. Jövőre a társulat öt új bemutatót tervez, valamint közönség előtt is bemutatja az idén élő stream közvetítéssel debütált előadásait. A szeptemberben Budapesten megrendezésre kerülő Eucharisztikus Kongresszus keretében rendezem Egressy Zoltán: Rózsakirálylány című előadását, ezt szintén bemutatjuk majd a Városházi Esték keretében. Keresztesi József Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című könyvéből Székely Andrea készít előadást a legkisebbeknek a Kolibri Fészekben.

Maria Wojtyszko kortárs lengyel szerző Sam, avagy felkészülés a családi életre című drámáját Gyevi-Bíró Eszter állítja színpadra a Kolibri Pincében. A jövő évadban folytatódik a nagy sikerű Locspocs-sorozat a Kolibri színpadán: Tor Åge Bringsværd meséjéből, Horváth Péter adaptációja alapján rendezek előadást Locspocs és a sárkánylány címmel. A Kolibri Színház 2019-ben meghirdetett kortárs magyar drámaíró pályázatának díjazottja volt Kiss Noémi A bálna és a srác című darabja, amelyet Markó Róbert állít színpadra az évad utolsó bemutatójaként.

Kiemelt kép: Pexels/Ethan Wu