Kertmozik Budapesten – 6 helyszín, ahol ingyenesen filmezhetsz

Ha itt a nyár, akkor itt a kertmozi szezon is, úgyhogy összeszedtünk hat hangulatos helyet, Óbudától Kőbányáig, ahol a kultfilmektől a kasszasikereken át a művészfilmekig válogathatunk a jobbnál jobb alkotások közül (még az EB közepén is). 

Bartha Dorka írása.

Kertmozi a Városháza díszudvarán

A tavalyi év hatalmas sikere folytatódik: a Budapest kertmozi, amely  – nem mellékesen mesés retro arculatával a régi nyarak szabadtéri filmezéseinek a hangulatát lopta vissza a nagyvárosba – idén is dübörög tovább. 

Kertmozik Budapesten – 6 helyszín, ahol ingyenesen filmezhetsz
Fotó: Budapest Városháza/Facebook oldal

Nem ez az első alkalom, hogy a nagyközönség előtt megnyílik a sokáig elzárt meseszép kert, a Városházi Esték keretében volt már filmfesztivál és komolyzenei koncert is a Városháza díszudvarán.  Ám június 18-tól a Budapest Kertmozi keretében péntekenként ingyenes filmvetítésekkel várja a városlakókat a Fővárosi Önkormányzat. Mivel a filmvetítés szabadtéri és ültetett rendezvény, védettségi igazolvány nem szükséges a látogatásához. Az első film a Hab, egy kedves magyar vígjáték kerekes Vicával, de műsoron van aztán a Felkészülés egy meghatározatlan ideig tartó együttlétre és a Drakulics elvtárs is. 

Helyfoglalás IDE kattintva érhető el.

Hunyadi téri kertmozi

Szintén a Budapest kertmozi keretében zajlanak itt is újra a vetítések. A szuperhangulatos Terézvárosi zöld oázis ideális helyszín egy szabadtéri filmezéshez, nem csoda, hogy már tavaly is hihetetlenül népszerű volt. Ha ide készülünk, figyeljük jó előre a műsort és a regisztrációt, mert előfordulhat, hogy hamar elkapkodják a helyeket. 

Kertmozik Budapesten – 6 helyszín, ahol ingyenesen filmezhetsz
Kertmozik Budapesten – 6 helyszín, ahol ingyenesen filmezhetsz
Fotó: Budapest Kertmozi Facebook oldal

A nyitó film Wes Anderson egyik ikonikus alkotása, a kissé szürreális, de kedves kamasszerelemről szóló Holdfény királyság június 19-én, szombaton 21-00 órakor. 

Helyfoglalás IDE kattintva érhető el.

Partmozi a Felliniben

Igazi budapesti kuriózum a Duna-menti Partmozi a Fellini Római Kultúrbisztró szervezésében. Csíkos nyugágyak, a stégen feszülő vászon, hideg fröccs vagy limonádé és jobbnál-jobb filmek, mi kell még egy tökéletes nyár estéhez?

Kertmozik Budapesten – 6 helyszín, ahol ingyenesen filmezhetsz
Fotó: Soós Bertalan
Kertmozik Budapesten – 6 helyszín, ahol ingyenesen filmezhetsz

Az ingyenes vetítések szerda esténként, 21.15-kor, sötétedés után kezdődnek, ma este a Felkészülés egy meghatározatlan ideig tartó együttlétre c. filmet adják, 23-án a francia szociális munkásokról szóló keserédes A láthatatlanok forog, míg 30-án a művészi Portré a lángoló fiatal lányról filmet nézhetjük meg. A víz közelében estére még a kánikula után is gyorsan lehűlhet a levegő, így egy könnyű pulcsit érdemes magunkkal vinnünk.

Esemény IDE kattintva érhető el. 

Budapest Garden Kertmozi

A tengerpartot idéző homokos plázson, kényelmesen elnyúlva egy strandszékben élvezhetjük itt is a szabad ég alatt a mozizást. Igazán változatos műsorral rukkolt elő idén is a Budapest Garden kertmozija, a szerdától- szombatig tartó vetítési napokon a Blöff (23-án) és a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? (26-án) filmek is beleférnek a menübe. 

Kertmozik Budapesten – 6 helyszín, ahol ingyenesen filmezhetsz
Fotó: Budapest Garden facebook oldala

A vetítések 21.00 órakor kezdődnek, a belépés itt is ingyenes a filmekre, de helyfoglalásra nincs lehetőség. A filmeket magyar szinkronnal, felirat nélkül vetítik. 

Az esemény és teljes műsor IDE kattintva érhető el. 

Esernyős kertmozi

Elindul az Esernyős kertmozi is az udvaron, most csütörtökön a zseniális (és amúgy most épp Budapesten forgató, sőt itt tetoválást is készíttetett) Cate Blanchettel a főszerepben. A film a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsoló, 12 felvételből álló Manifesztum 20.00-kor kezdődik, a belépés ide is ingyenes.  A színésznő 12 különböző személyiséggé változik a kollázsként szerkesztett alkotásban: tanítónő, családanya, hajléktalan férfi, gyári munkás, televíziós hírolvasó – minden egyes szerepében váratlan és meghökkentő kontextusban ad új és drámai értelmet a jól ismert, híres szövegeknek.

Esemény IDE kattintva érhető el. 

Mad Kert Mozi Kőbányán

Úgy tűnik, idén is lesznek itt is vetítések, elsőként, június 24-én Jankovics Marcell emlékére a Fehérlófia filmmel indítják a nyarat a Mad Scientist sörfőzde kertjében. A 2020-ban megszületett MAD KERT-ben indusztriál hangulatban a legjobb sörök mellett lazulhatunk, ráadásul a mozi itt is ingyenes vendégek részére, ahol az asztalok és székek érkezési sorrendben elérhetőek. Viszont fontos, hogy itt külön felhívják a figyelmet, hogy a kertben nem kérnek védettségi igazolványt, de a filmhez szükséges a védettség (akár kártya, akár app felmutatásával igazolható). 

Esemény IDE kattintva érhető el. 

És azt se feledjétek, a kertmozinak egy ellensége van, a rossz idő és a nyári viharok, így indulás előtt mindig ellenőrizzétek, nem marad-e el mégis a vetítés, ha a természet közbeszól.