Különleges, levegőtisztító festékkel készült Budapest legújabb tűzfalfestménye

Különleges, levegőtisztító festékkel készült Budapest legújabb tűzfalfestménye

A Dob utcai, foghíjtelkekből kialakított parkot szegélyező tűzfalak egyikére került fel a közel 500 négyzetméteres kép, amely a NASA által kifejlesztett “lélegző”  festékkel, a ’Converse City Forest’ program keretében készült el. 

Bartha Dorka írása.

Budapesten, főként a 7. kerületben nem kell sokáig keresgélnie annak, aki izgalmasabbnál-izgalmasabb hatalmas festményeket szeretne nézegetni. Találunk itt optikai trükkel játszó Rubik-kockát, az Anglia elleni 6:3-as győzelmet megörökítő alkotást, de a gazdag múlttal rendelkező helyi vállalkozások és történetek is feltűnnek a falakon. 

Fotó: Bartha Dorka

Ezt a palettát színesíti tovább a Neopaint csapatának mostani alkotása a Dob utca 35-nél, ahol a foghíjtelekből Janikovszky parkká alakított zöldterület bejáratánál találkozhatunk az 500 négyzetméteres képpel. Elsőre a kanyargó folyó miatt mi a Dunakanyart vizionáltuk a kirándulós-fecskés tájképbe, amelynek grafikáját Brunszkó ‘NikonOne’ László illusztrátor készítette.

Fotó: Bartha Dorka

A kép különlegessége, hogy egy speciális, a NASA által kifejlesztett, a fotokatalízis jelenségén alapuló festékkel készült, amely a fákhoz hasonlóan légtisztító tulajdonságokkal bír – a leírás szerint egy négyzetmétere nagyjából egy fának felel meg, légszűrés tekintetében. 

Fotó: Bartha Dorka

Így nem véletlen a „City Forest” név sem, amely amúgy a Converse cipőmárka kezdeményezése, és céljuk, hogy olyan városi tereket zöldítsenek ezzel a megoldással hol a sűrű beépítettség miatt nincs igazán lehetőség tovább parkosítani.