Részvételi költségvetés: még 1 hónapig lehet szavazni

Ritka (pontosabban Budapesten ekkora léptékben még soha nem látott) alkalom, hogy a városlakók közvetlenül dönthetnek arról, hogy mit építsenek a városban. Budapest első részvételi költségvetésén most összesen 1 milliárd forint sorsáról lehet dönteni, csak a szavazókon áll, hogy mi valósulhat meg az ötletek közül.

A Főpolgármesteri Hivatal egy hónappal, július 31-éig meghosszabbítja a részvételi költségvetésről szóló szavazást. Júliusban – magunk mögött hagyva a koronavírus miatti korlátozásokat – bővül az offline szavazás lehetősége is: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárhálózat kerületenként egy-egy kijelölt tagkönyvtárára is szavazóhely lesz, valamint továbbra is lehet szavazni az V. kerületi Városháza parkban, online pedig az otlet.budapest.hu oldalon.

A részvételi költségvetéshez kapcsolódóan a BKV jóvoltából nyereményjáték indul: az online szavazók közül véletlenszerűen kiválasztott 20 fő betekintést nyerhet az 1950-es években – a 2. metróval egyidőben – kiépített, sokáig titokban tartott, a köznyelvben Rákosi-bunkerként ismert atombiztos óvóhelybe.

A részvételi költségvetésre leadott körülbelül 700 ötletből 53 jutott be a döntőbe, most ezekre lehet szavazni. A listából 32 nem egy-egy konkrét helyszínhez kötött fejlesztés, 21 viszont konkrét budapesti helyszínek átalakításáról szól.

A javaslatok a három kategória valamelyikébe tartoznak:

  • Zöld Budapest: a fővárosi zöldterületek fejlesztését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő ötletek
  • Gondoskodó Budapest: a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő ötletek
  • Egész Budapest: az egész fővárost érintő ötletek

A kategóriáknak saját költségkerete van, ami a Zöld Budapest és a Gondoskodó Budapest esetében 250-250 millió Ft, az Egész Budapest kategória esetében 500 millió Ft. A legtöbb szavazatot gyűjtő ötletekből annyi valósulhat meg, amennyi az adott kategória keretébe belefér. A legnépszerűbb kategória a Zöld Budapest volt, itt 24 ötlet közül kell kiválasztani a legszimpatikusabbat.

Akinek most, az ötleteket látva jött meg a kedve az aktívabb részvételhez, javaslat leadásához, ne csüggedjen: az idei év nem egyszeri alkalom volt, a részvételi költségvetés -az idén szerzett tapasztalatok felhasználásával- jövőre folytatódik.


Szöveg: a főváros közleménye; Kovács Tamás