Üdv Budapesten! – videós kisokos az EB-re érkező szurkolóknak

Hiába teltek el évtizedek a magyar foci aranykora óta, külföldön még mindig Puskás neve az, ami az országhoz kapcsolódva elsőként az emberek eszébe jut. Vagy emlékezzünk vissza a 2016-as – szintén Európa Bajokság alatti extázisra – amikor a portugálok elleni meccset követően spontán örömünnep alakult ki a város több helyszínén. A hangulat és lelkesedés még a foci iránt szkeptikusokat is magával ragadta. Június 11-én, pénteken indul a következő Európa Bajnokság, amelynek a csoportkörös mérkőzései közül hármat Budapesten, a Puskás Arénában tartanak, és amelyekre külföldi szurkolókat is várnak szép számmal. A Budapest Brand nZrt. közel 2 perces videójával arra biztatja őket, hogy a focimeccsek előtt és után fedezzék fel Budapest ikonikus helyeit, ismerkedjenek meg a várossal, érezzék jól magukat a stadionon kívül is.

Üdv Budapesten! – videós kisokos az EB-re érkező szurkolóknak
Miller Dávid imádja Budapestet! (Fotó: Gyémánt Balázs)

Hiszen milyen rég volt már, amikor utoljára büszkén mutathattunk le külföldi ismerősünknek a mesés városi panorámára a várból, vagy mesélhettünk a Rumbach Sebestyén utcai 6:3-as tűzfalfestményről két romkocsma között, arról nem is beszélve, amikor próbálgathattuk megtanítani a nyelvtörővel felérő „egészségedre” kifejezést… Érthető módon a koronavírus miatt a külföldi turisták száma is drasztikusan megcsappant az elmúlt másfél évben Budapesten, de teltházas engedéllyel rendezett meccsekre több külföldi focidrukkert is vár a főváros. Nekik készült ez a kis rövidfilm, amely bemutatja a város azon szépségeit és izgalmas szpotjait – a Széchenyi fürdőtől a Duna-partig – amiket meccsek előtt és után meglátogathatnak, és amik útba eshetnek a stadion, a fanzone és hotel között (Vajdahunyad vára, Hősök tere, Halászbástya, Duna-part, Lánchíd, Szabadság híd).

De a film egyben felhívja a figyelmet a betartandó óvintézkedésekre és szabályokra is, a videó a kedvcsinálás mellett egy használati útmutató is a foci turistáknak. Kiemelten szerepel benne néhány szabály a meccsekhez, és látható, hogy a tömegközlekedésen maszkkal kell közlekedni.

Filmbeli kalauzunk, Miller Dávid színész, műsorvezető nagyon élvezte a forgatást, civilben is imádja a várost, gyakran kalauzolja a külföldi barátait Budapesten. Forgatás közben is többször rácsodálkozott arra, hogy milyen gyönyörű a városunk.

Üdv Budapesten! – videós kisokos az EB-re érkező szurkolóknak
Miller Dávid – forgatás werkfotó (Fotó: Gyémánt Balázs)

Puskás Arénában tartott meccsek:

  • magyar-portugál június 15.
  • francia-magyar június 19.
  • francia portugál június 23.
  • nyolcaddöntő június 27.