Újra élő irodalom – Podcast

Az első Irodalom Éjszakáját Prágában rendezték meg 2006-ban. Aztán jöttek sorban a városok, köztük Budapest, majd Debrecen. Tavaly az olvasás a pandémia miatt az online térbe kényszerült, de idén ismét élőben találkozhatunk az olvasó színművészekkel és a művekkel. A Budapest Te+Én podcast – Veress Dóri és Gellért Gábor – vendégei: Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője, az Irodalom Éjszakája projektvezetője, Gál Róbert, a program szervezője és Orosz Ákos, színész, rendező, az Egyéjszakás Kaland alkalmi formáció vezetője és felolvasó színésze. (Egyébként Ákos a podcast végén olvas egy kis ízelítőt).

Adéla Gálova a múltról mesélt…

Az alapkoncepció az volt, hogy csodálatos prágai helyszíneken kortárs irodalmat olvassanak fel ismert cseh színészek. Budapest nagyon hamar csatlakozott a kezdeményezéshez, és talán itt működik a legjobban.

Újra élő irodalom – Podcast
Adéla Galová: „Látható, hogy a magyarok nagyon szeretik a könyveket, nagyon szeretik a színészeiket.

Gál Róbert szerint a szerkezet három pillére sikert hoz a fesztiválnak…

A szerkezet három pillérre épül: a kortárs irodalom, népszerű színművészek és egy város titkos, csodálatos helyei. A pillérek gyenge láncszeme a kortárs irodalom. Az emberek már nem ismerik az új szerzőket. Ezért jól kiválogatjuk a szerzőket, a szövegeket. Legyenek mindenkit érdeklő történetek, problémák, de legyenek egyéni, a tájegységekre, népekre jellemző ízek is.

Újra élő irodalom – Podcast
Gál Róbert: „Minden évben adunk egy témát, amelyhez kiválogatjuk a kortárs szövegeket. Idén ez a téma: a vészkijárat.”

Róbert az olvasó színművészek kiválogatásáról…

Eleinte egy színház színművészei olvastak. Az elsőn a Katona József Színház művészei. Tavaly az online programot az Örkény Színház vállalta fel. Idén már háromnapos a fesztivál – június 23-25. között Belső-Erzsébetváros különböző helyszínein az Orlai Produkció, a Gólem Színház és az Egyéjszakás Kaland nevű alkalmi formáció színészei olvassák fel a kortárs szövegeket.

Újra élő irodalom – Podcast
Orosz Ákos: „Az idei Irodalom Éjszakája mind a színészeknek, mind a kultúra barátainak óriási élmény lesz.”

Orosz Ákos a felolvasó színészekről beszélt…

Nem volt gond színészek felkérésével, ugyanis most olyan, mint amikor felengedik a kukta tetejét és kiszabadul a gőz. Mindenki várja a találkozást – színészek és nézők egyaránt. Újra élőben, kint a levegőn, megérezve Budapest éjszakai hangulatát.

„Egyéjszakás kaland” formáció…

A nevünk árulkodó. Egyéjszakás, hiszen erre az egy napra jött össze ez a csapat. És kaland, mert nagyon várjuk a közös munkát. A harmadik napra én kérhettem fel a közreműködő színészeket, és mindenki nagy örömmel vállalta a feladatot. Hegedűs D. Géza, Zsótér Sándor, Novák Péter, Mészáros Blanka, Mészáros Piroska, Szávai Viktória és Rába Roland. Tanáraim, művésztársaim, olyan emberek, akik eszembe jutottak a művekről. Szávai Viktóriával például nem dolgoztam még együtt, de az egyik írás az ő hangján szólalt meg bennem. Felhívtam és nagy örömömre vállalta a közös munkát.

Kérdések, amelyekre a podcastban választ kapunk:

  • Hol lesznek az idei fesztivál helyszínei?
  • Mitől izgalmasak a helyszínek?
  • Milyen akadálymentesítési ötleteket találtak ki a szervezők?
  • Kik lesznek a felolvasó színészek?
  • Mitől lesz különlegesen izgalmas az idei fesztivál?

Irodalom Éjszakája 2021 – Budapest esemény oldala