A Meki is beszáll az éttermekhez közeli területek takarításába

A közös hulladékmentesítési program a Margitsziget, a pesti alsórakpart és a Dunakorzó közterületeit, a Jászai Mari tér parkját, valamint a Széll Kálmán teret tartja tisztán. Az együttműködés 2021. június 15-én kezdődött, és a koraőszi időszak végéig tart.

Ahhoz, hogy a lakosság számára a kedvezőtlen körülmények (járványhelyzet miatt növekvő „elviteles szemét” mennyisége, kormányzati elvonások) között is biztosítsák a köztisztaságot és a rendezett városképet, Budapest Önkormányzata és a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. széleskörű összefogást kezdeményezett, amelyben a fővárosban működő felelős vállalkozások részvételére és közös fellépésére számítanak.

„Olyan modell kialakítása és működtetése a célunk, melyben minden felelősen gondolkozó, a közterületek tisztaságára befolyással rendelkező piaci szereplő is megtalálja a módját, hogy hozzájáruljon a közös célokhoz. – fogalmazott Dr. Szabóné Müller Timea, az FKF Nonprofit Zrt. köztisztasági főigazgatója.

Az összefogáshoz elsőként az egyik legjelentősebb hazai gyorsétteremlánc, a McDonald’s csatlakozott. Az éttermek munkatársai a rendes napi munkamenet részeként korábban is naponta több alkalommal egy háztömbnyi körzetben összegyűjtötték már az eldobált szemetet. Ezt a gyakorlatot terjeszti ki az a vállalás, hogy az FKF munkatársainak bevonásával, a forgalmasabb nyári időszakban, az éttermek vonzáskörzetében lévő, de azoktól távolabb eső területek hulladékmentesítését is elvégzik.

A Meki is beszáll az éttermekhez közeli területek takarításába
Fotó: FKF

A FKF munkatársai a hét minden napján, egy erre kialakított speciális kézikocsiba, szelektíven gyűjtik a közterületen megjelenő hulladékot. Az FKF mindent megszervez és elvégez, a költségeket pedig a McDonald’s állja.

„Bízunk abban, hogy az együttműködés sikere más cégeket, vállalkozásokat is arra ösztönöz majd, hogy csatlakozzanak, és együtt még többet tehessünk a főváros tisztaságáért. Hiszem azt, hogy az ilyen pozitív példák a lakosság szemléletformálásához is nagymértékben hozzájárulhatnak.” -nyilatkozta Égi Zsolt, a hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. ügyvezető igazgatója.

„Budapest elkötelezett a körforgásos gazdaságra való áttérés mellett, amely egy erőforrás-hatékony, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és nagyobb társadalmi felelősségvállalású gazdaságra való áttérést jelent. Az egyik legfontosabb cél, hogy a jelenleginél sokkal kevesebb hulladékot termeljünk és a felhasznált nyersanyagok minél tovább körforgásban maradjanak. Ezáltal tudatosabb fogyasztással, a termékek újrahasznosításával, javításával, megosztásával, az újrahasznosítható anyagok szelektív gyűjtésével, csökkentsük a lerakóba kerülő szemét mennyiségét.”- tette hozzá Tüttő Kata, Budapest üzemeltetéséért felelős főpolgármester-helyettese.

Kerületi együttműködések

A most induló új fővárosi szintű kezdeményezésnek már vannak sikeres előfutárai a kerületek szintjén. Ilyen például a II. kerületi Önkormányzat és a Lövőház utcai vendéglátósok, vállakozók közötti megállapodás, melynek értelmében a Lövőház utca sétálószakaszán lévő vendéglátóhelyek és vállalkozások az önkormányzattal közösen vállalják, hogy saját környezetüket tisztán tartják, naponta takarítanak és gondoskodnak az ott keletkező szemét kidobásáról. Egyúttal abban is megállapodtak, hogy létrehozzák az Utcagondok-programot, mellyel lehetőséget teremtenek arra, hogy a II. kerületi Önkormányzattal együttműködve gondoskodjanak a terület tisztaságáról.

Ezen felül az FKF és a II. kerületi önkormányzat együttműködése tette lehető a Széll Kálmán tér rendszeres komplex takarítását minden hónapban, ahogy a II. kerület további forgalmas tereinek és Víziváros utcáinak nagynyomású mosását is.

A Meki is beszáll az éttermekhez közeli területek takarításába
Itt is fog takarítani a Meki támogatásával a Főkert. Fotó: FKF

+ Két hetes köztisztasági és közbiztonsági akció a Déli pályaudvarnál

Július második felében a BKK kezdeményezésére ezúttal a Déli pályaudvar területén, az aluljárószintjén és a kerengő területén, illetve a környező zöldterületeken tartanak akciót az illetékes fővárosi szervek, rendvédelmi hatóságok illetve a MÁV, a Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány.

A Meki is beszáll az éttermekhez közeli területek takarításába
Fotó: BKK/Doma Szabolcs

A Főváros és a BKK közleménye nyomán.