Valyo, város és a folyó – Podcast

A Valyo – a Város és Folyó Egyesület – több mint 10 éve dolgozik azon, hogy Budapest lakói újra felfedezzék a Dunát és a folyópartot. A szabadidő minőségi eltöltésére alkalmas területeket terveznek és rendeznek be. Harcolnak a Római-part fáiért, regattát szerveznek, szabadtéri bútorokat helyeznek el a rakparton, bulikat hirdetnek a Szabadság hídra. Veress Dóra és Gellért Gábor riportalanya ezúttal Tömör Miklós, a Valyo alapítója tagja.

Valyo, város és a folyó – Podcast
Rakparton a rakpartbútorok

Az első mondatok a nagy vallomások jegyében születtek…

Nekem a Duna lett az egyik szerelmem több mint 10 éve. Annyiszor fürdöm meg benne, ahányszor csak lehet. Mindig így kezdem az előadásaim: ki fürdött már a Dunában? 10-20 százalék teszi fel a kezét. Nagyon kevés. A Római parton rendszeresen mérjük a víz minőségét, és kiváló, nyugodtan bele lehet menni. Az egyetlen, amire vigyázni kell: a Duna egy élővíz. Sodrása van, oda kell figyelni, tisztelni kell. És a lányok a Duna partján szebbek. Ez egyszerűen így van.

De vajon miért csak a Valyo gondolkodik a Duna partjában, mint pihenőövezetben? Miért nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel többet a kerületi önkormányzatok?

Egy önkormányzatnak sokkal nehezebb a dolga. Komoly tervezést várnak tőle, tervpályázatot, közbeszerzést. Profitban kell gondolkodnia. És ha a végén az emberek arrébb cipelik a gondosan kihelyezett térbútorokat, akkor az ellenzék felháborodik, hogy milyen trehány tervezés folyt itt. Nekünk pont ez a célunk. Kirakjuk a bútorokat, az emberek pedig tegyék oda ezeket, ahol szívesen használják.

Valyo, város és a folyó – Podcast

A Valyo ugyanis élményben és nem profitban gondolkodik…

Amikor a Szabihidat csináltuk, kimondtuk, hogy itt nincs kereskedelem. Akkor konkrétan hülyének néztek bennünket. Hiszen komoly profitot lehetne termelni sör- és üdítőárusítással is. De mi nem ezt akarjuk. Azt szeretnénk, hogy az emberek köztérként használják a Dunapartot, ne tipikus bulipontnak. Olyan helynek kéne megtartani, ahol érdemes leülni, pihenni és beszélgetni a barátainkkal.

Valyo, város és a folyó – Podcast
Korzózz a Duna-parton, gyere le a rakpartra!

A lezárt Duna-partra a Valyo rakpartbútorokat helyezett el, és figyeli a hatást…

Vannak már tapasztalataink. A rakpartbútorainkat nagyon komolyan használják. Most olyan ott az érzet, mint amikor az ember elmegy Olaszországba nyaralni, és este elmegy a partra, egy szellős ruhában sétálni. A Duna partján korzózni manapság már lehet egy szép nyáresti program. (Rakpart 2021)

PODCAST – HALLGASS BELE!

Kérdések, amelyekre a podcastban választ kapunk:

  • Milyen volt a Duna partja a boldog békeidőkben?
  • Hogyan néztek ki a Duna strandjai?
  • Milyenre kéne alakítani a Duna hajóforgalmát?
  • Milyen lehet Budapest a rakpartok autóforgalma nélkül?
  • Hogyan fejlődik ez a terület?
  • Milyen módon lehet gondozni a rakpart új növényeit?
  • Hogyan lehetünk részesei a rakpart tervezésének?