Az éghajlatváltozás az állatkertet is érinti – podcast

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője a Budapest TE meg ÉN podcast vendége. A beszélgetés két részben hallgatható meg, az első epizód, melyben az állatkert történelmével ismerkedhetünk meg ide kattintva elérhető. A második részben kiderül, hogyan viselkednek az állatok és az emberek az állatkertben, mit jelent az üres állatkert szindróma, és melyik állat büdösebb, mint a tapír?

Melyek a mai állatkert trendek?

Az éghajlatváltozás érinti az állatkerteket, mint szabadtéri szabadidős programhelyszíneket. Amikor növekszik a szélsőséges időjárási események aránya (…) foglalkozni kell azzal, hogy hogyan lehet olyan bemutatóhelyeket csinálni, amelyek négyévszakosak. Ez egy létező trend most az állatkertek világában. Vagy az is, hogy igyekszünk a parkot úgy berendezni, hogy azok az állatok is találják meg a számításukat, akik nem az állatkert gyűjteményének részei. Madarak, denevérek, kisemlősök, sünök.

Az éghajlatváltozás az állatkertet is érinti – podcast
Fotó: Bartha Dorka

Mit szólnak az állatok az állatkerti látogatókhoz?

Az életük mindennapi része, hogy ott vannak a látogatók. De ha a látogató átlép a védőkorláton, az az állat számára egy más minőség. Ott már valami történik, az állat elkezd agyalni, hogy vajon az ember be akar jönni a területére? Meg kell védenie azt? Vannak olyan állatok, akiket kifejezetten feldob a közönség jelenléte. Az oroszlánfókáknál figyeltük meg, hogy miután a covid miatt zárva voltunk, az újranyitás után, amikor újra volt közönségük, annyira felvillanyozódtak, hogy direkt lassan, kiterjesztett úszólábakkal úsztak el az üvegfal előtt. Jelezték, hogy tessék, itt vagyunk, végre nézhettek!

p o d c a s t:

Rosszul értelmezett állatszeretet

Az éghajlatváltozás az állatkertet is érinti – podcast
A cuki vörös panda – Fotó Bartha Dorka

Ami az embernek jó, mindegy, hogy az zsíroskenyér vagy ropi, az biztos állatnak is jó lesz- gondolja sok látogató. Ez nincs így. Ezzel rengeteg problémánk volt, megbetegedett állatok, elpusztult állatok, cukorbeteg makik… Ezt kétféleképpen szokták kezelni a világban. Német nyelvterületen általános a etetési tilalom. Aki eteti az állatot, azt meg is bírságolják. Magyarországon inkább kitaláltuk a zoo- csemegét, (…) nem mondom, hogy ez használ az állatoknak, ha megeszik, de legalább nem árt, és ellenőrzött mederbe tudja terelni a közönség etetési hajlandóságát.

Az éghajlatváltozás az állatkertet is érinti – podcast
Fotó: Bartha Dorka

A podcastben a következő kérdésekre is választ kaphatunk:

  • Milyen az ideális kifutó-kialakítás az állatkerti állatok számára?
  • Mit jelent az üres állatkert szindróma?
  • Etetik-e még kintről hozott tiltott nasival a látogatók az állatokat?
  • Miért száműzték a PET palackokat a fővárosi állatkertben?
  • Mire jó az állatkertnek a Széchenyi gyógyfürdő termálvizének hulladékhője?
  • Veszélyes az állatkerti víziló?
  • Felvesznek-e emberi tulajdonságokat az állatkerti állatok?
  • Milyen rendbeli állatoktól felfelé tudja az állatneveket a szóvivő?
  • Az állatkerti állatgondozó népszerű foglalkozás?
  • Milyen karriert láthat maga előtt, aki beáll állatgondozónak?
  • Melyik állat büdösebb, mint a tapír?
  • Milyen evolúciós okai vannak annak, ha egy állatot büdösnek érzünk?