Budapestiek ötleteit valósítja meg egymilliárd forintból a Fővárosi Önkormányzat

Többször is írtunk már a részvételi költségvetésről, legutóbb a 15 nyertes ötletet mutattuk be egyesével. Most a Fővárosi Önkormányzat írásának segítségével szedjük össze a fontos részleteket.

Mi ez?

2020 októberében kezdődött Budapest első fővárosi szintű részvételi költségvetése, melyben 1 milliárd forintot szán a Fővárosi Önkormányzat budapestiek ötleteinek megvalósítására. A beküldött közel 700 ötletből 53 ötlet került szavazólistára, melyből a július 31-ig beérkezett 13.344 szavazat alapján 15-öt valósít meg a főváros.   

Miért fontos?

A részvételi költségvetés a városvezetés programjának egyik alapeleme, amely a nyitott döntéshozatal és a lakosság minél nagyobb fokú bevonása, aktiválása melletti elkötelezettséget hivatott bizonyítani. Ez azt jelenti, hogy a városvezetés politikai prioritásainak konkrét megvalósításába, kivitelezésébe aktívan be kívánja vonni a budapestieket, és nem akar megkérdezésük, véleményük, elvárásaik megismerése nélkül dönteni.

Milyen ötletek nyertek?

Az első részvételi költségvetés részletes betekintést engedett a budapestiek igényeibe és elvárásaiba, ezért a programot folyamatos jelleggel valósítja meg ezután is a Főpolgármesteri Hivatal az elkülönített költségvetési forrás felhasználásával.   

Az ötletek céljuk, tematikájuk szerint három kategóriában versenyeztek:  

  • Zöld Budapest: a főváros zöldfelületeinek bővítését, fejlesztését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a környezeti fenntarthatóságot széles értelemben elősegítő ötletek   – összesen 250 millió Forint fejlesztés;  
  • Gondoskodó Budapest: a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő javaslatok – összesen 250 millió Forint fejlesztés;  
  • Egész Budapest: az egész fővárost (de legalább 3 kerület lakosságát) érintő ötletek   – összesen 500 millió Forint fejlesztés.  
Budapestiek ötleteit valósítja meg egymilliárd forintból a Fővárosi Önkormányzat

A legtöbb szavazat a Gondoskodó Budapest kategóriában szereplő „Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek” elnevezésű ötletre érkezett, összesen 3902 szavazat. Az ötlet arra irányul, hogy a rendelkezésre álló 50 millió forintból civil szervezeti segítséggel önkormányzati tulajdonban álló lakások újuljanak meg az érintettek bevonásával, majd számukra történő bérbeadással. Szintén a Gondoskodó Budapest kategória egyik ötlete kapta a második legtöbb szavazatot, ami példamutató közvécéket képzel el a városban.   

Az Egész Budapest kategóriában az első hazai Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ létrehozását célzó ötlet nyert, ahol az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok élethosszig tartó támogatásra és közösségekre találhatnak.  

Több, a hátrányos helyzetűek segítését célzó ötletet követően a Zöld Budapest kategória első helyezett ötlete a Városi Erdők címet viseli, célja, hogy főleg pesti, fásítatlan erdő besorolású területekre telepítsünk városi kiserdőket nem használt, például rozsdaövezeti telkeken, 3 év gondozással.   

A részvételi költségvetés további nyertes ötleteit megtekinthetik az otlet.budapest.hu oldalon, az idei ciklus kerete összesen 15 ötlet megvalósítására ad lehetőséget. 

Budapestiek ötleteit valósítja meg egymilliárd forintból a Fővárosi Önkormányzat
Ehhez hasonló új ülőfelületek is készülnek a folyó partjára a közösségi költségvetésen megszavazott pénzből. (Fotó: VALYO)

Hogyan tovább?

A 15 projekt megvalósításának előkészítését – az eredeti ötleteket benyújtó budapesti ötletgazdákat is bevonva – ősszel kezdik meg a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai. 

Kerpel-Fronius Gábor részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes a részvételi költségvetésről szóló sajtótájékoztatón kiemelte: több, mint 13 ezer budapestit mozgatott meg a részvételi költségvetés, így büszkék lehettek a kezdeményezésükre, és elmondható, hogy egy járványidőszakban, ráadásul egy olyan politikai közegben, ahol korábban nem volt példa arra, hogy a döntésekben való részvételt ösztönözzék, sikerült egy új politikai kultúra magvait elültetni, minden budapestinek világos üzenetet küldve: a véleményük, látásmódjuk, ötleteik és kritikáik többé nem közömbösek a városvezetők számára.

Ebben a szellemben indul október 1-én a részvételi költségvetés második ciklusa, abban bízva, hogy budapestiek még szélesebb rétegeit tudják megmozgatni, bevonni a város jövőjének megtervezésésbe – tette hozzá Kerpel-Fronius.” 


Borítókép fotó: Soós Bertalan