Feszivál a Kiserdőben Budapest jövőjéről

Feszivál a Kiserdőben Budapest jövőjéről

A Kiserdővédők és az Átlalakuló Wekerle csoport szeptember 4-én és 5-én fesztivált szervez a Kispest és Ferencváros között húzódó Kiserdőben. Mindkét nap reggeltől estig tartanak az előadások, beszélgetések, gyerekprogramok.

A fesztivál előzménye, hogy a Kiserdőben évek óta szervezetten alakul egy közösség, a Kiserdővédők, akik évről-évre egyre jobban belakják az erdőt: programokat szerveznek, fákat ültetnek, szemetet szednek. A mostani fesztivál elsősorban város, és benne a Kiserdő jövőjét járja körül. A #Kiserdőfeszt lerása szerint „az autókra tervezett Budapestnek lejárt az ideje, most a jövőt fejlesztjük, ez a hétvége erről szól. A jövőbeli Budapestről. Az pedig zöld lesz, és élhető lesz.”

Programok két napon át három blokkban

A Furán Egyetem programsorozatban Budapest jövőjéről szóló beszélgetések követik egymást a Városházáról, civil és szakmai szervezetektől érkező vendégekkel. Megszóla többek között Balogh Samu, a Főpolgármester kabinetfőnöke, Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze, vagy Bojár Iván András a 10 millió fa mozgalom alapítója.

Az Erdő szíve blokkban az erdőhöz való kapcsolódást járják körül (szó szerint). Lesz erdei játékokról szóló séta, mélyökológiai erdőfürdő (!), erdei mesemondás, és a Kiserdővel való kapcsolatot bemutató program.

A Kisközösségek kalandjai programsorozatben családi programokat szerveznek bábelőadással, hulladékokról és klímáról szóló programokkal.

A részletes porgram a fesztivál Facebook eseményében olvasható.

Rét a Kiserdőben (Az Illatosérok a Kiserdőben (Fotó: Kiserdővédők))

Miért kell védeni a Kiserdőt?

A Wekerle-telep és a József Attila lakótelep közötti Kiserdő elmúlt pár éve igen mozgalmasan telt. 2017 nyarán derült ki a nyilvánosság számára, hogy a Galvani-hídhoz tervezett levezető úthálózat érzékenyen érintené a Kiserdőt, magyarul kivágnának több, mint 1 000 fát, és napi 30 000 autónyi többletforgalom zúdulna át a környéken.

A hír hatására a környéken élők elkezdték megszervezni magukat, és létrehozták a Kiserdővédők csoportját. A Van más út – összefogás a Határ úti Kiserdőért az elmúlt négy évben több sikert elért, például az út tervezésének halasztását, de a legfontosabb valószínűleg a közösségszervezés, és annak a közérthető bemutatása, hogy mit és miért szeretnének elérni.

Az Illatos-árok a Kiserdőben. (Fotó: Kiserdővédők)