„Egy ritka felkavaró kelet-európai történet” – az Éden panzió Budapestre érkezik októberben

Schilling Árpád 2018-as horvátországi rendezése először látható Magyarországon a Budapesti Őszi Fesztivál alatt. A rendező és alkotótársai a színészek improvizációi alapján annak jártak utána, hogy a 71 áldozatot követelő hűtőkamionos embercsempész bűntettet érintettjei vajon éreztek-e felelősséget, és ha igen, hogyan dolgozták azt fel? Ebből a közös alkotómunkából született ez a ritka felkavaró kelet-európai történetet.

Egy család kibérel egy panziót egy esküvőre. Ahogy összeül a násznép, a családi összejövetel felszínre hoz olyan titkokat, amelyek szétfeszítik az ünnep kereteit – kinek-kinek állást kell foglalnia, a felhőtlen szórakozásból szembesítés és állásfoglalás lesz. A történet lehetne akár egy Agatha Christie krimi is, de ezúttal a Zágrábi Ifjúsági Színház előadása, Schilling Árpád rendezésében.

„Egy ritka felkavaró kelet-európai történet” – az Éden panzió Budapestre érkezik októberben
Fotó: Zágrábi Ifjúsági Színház (ZKM)

A háború farkastörvényei az embereket olyan tettek elkövetésére sarkallja, amire békeidőben soha nem vetemednének. Az Éden Panzióban összegyűlő család is ránézésre hétköznapi – álmokkal, vágyakkal és félelmekkel telve. De milyen csúfságokat követtek el a múltban, amiről szégyenkezve hallgatnak? A titkok előbb-utóbb napvilágra kerülnek, a családtagok pedig kénytelenek beismerni hazugságokkal, visszaélésekkel, vallási hevülettel mélyen átszőtt életük részleteit.

„Egy ritka felkavaró kelet-európai történet” – az Éden panzió Budapestre érkezik októberben
Fotó: Zágrábi Ifjúsági Színház (ZKM)

Ez egy klasszikus „titkok és hazugságok”-történet – mondja az Éden Panzióról a rendező. „Amikor alkotótársaimmal, Jakab Julival és Zabezsinszkij Évával leültünk a társulattal beszélgetni, előkerült, hogy milyen kérdések foglalkoztatják őket. A színházhoz szükséges egy kritikus pillanat, ami van annyira sűrű, hogy a színészek tudjanak belőle improvizálni, hogy önmagán túl mutasson, ki lehessen belőle bontani sorsokat, karaktereket, társadalmi és morális kérdéseket. Ez lett a parndorfi hűtőkamion története, bár az előadás nem a migrációról és nem a konkrét esetről szól.” (2015-ben 71 ember halálát okozta az banda, amely hűtőkamionban csempészte a menekülteket Nyugatra. Az áldozatok – köztük négy gyerek – megfulladtak a légmentesen záródó furgonban, amelyet az embercsempészek az út szélén hagytak. – a szerk.)

Az Éden Panzió október 8-án 20 órától látható az UP Rendezvénytérben, horvát nyelven, magyar felirattal. A Budapesti Őszi Fesztivál #welcomeculture szekciójában a nemzetközi kulturális vérkeringés részekénta külföldön (is) dolgozó művészek és nemzetközi alkotótársaik munkáival találkozhatunk.