Elkészült a Budapest Nagykovácsi kerékpárút

Átadták a Nagykovácsit Remeteszőlőssel és a Remeteszőlőst Adyligettel összekötő kerékpárutakat. Az állami és önkormányzati forrásból megvalósult Budapest Nagykovácsi kerékpárút nemcsak a Budai-hegyek népszerű kirándulóhelyeinek, de a Budapesti Amerikai Iskola kerékpárral történő megközelítését is biztonságosabbá teszi.

A közel 9 ezer lakost számláló Nagykovácsi a környék egyik kedvelt kirándulóhelye. A településről több gyalogos és kerékpáros túraútvonal is indul a természetbe. A budapesti agglomeráció legnagyobb zsáktelepülése azonban mindeddig csak közúton volt megközelíthető. Mindez most megváltozott, ugyanis közel 230 millió forintos állami, és több mint 10 millió forintos önkormányzati forrásból összesen közel két kilométernyi kerékpárutat építettek. Ezzel Nagykovácsi kerékpáros összeköttetést kapott a fővárossal.

Budapest – Nagykovácsi kerékpárút

A budapesti Adyliget–Remeteszőlős szakaszon 914 méter hosszúságban, Remeteszőlős–Nagykovácsi között pedig 894 méter hosszú szakaszon épült kerékpárút. Az Eötvös utcában kerékpáros nyomvonal és jelzőtábla segíti a forgalmi rend megtartását. A fejlesztés részeként biztonságosabbá tették az Amerikai Iskola előtti gyalogátkelőhelyet, kiszélesítették a gyalogos utat, kamerát és sárga villogót helyeztek el, valamint forgalomlassító sziget is épült.

Elkészült a Budapest Nagykovácsi kerékpárút
Fotó: Menczer Tamás

„A kerékpárutakat manapság szokás két külön kasztra osztani. Vannak a hivatásforgalmi és vannak a turisztikai, rekreációs célú kerékpárutak. Nagy öröm számunkra, hogy a Nagykovácsi kerékpárút egyszerre számít mindkettőnek. Boldogan használják majd azok is, akik a hétvégén kirándulni jönnek ide, de nagy hasznukra lesz azoknak is, akik Budapestre járnak be kerékpárral dolgozni, hiszen így össze tudják kapcsolni a napi mozgásigényt az ingázással”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a kerékpárutak átadóján. 

Budapest szívéből a Nagykovácsi felé tartó kerékpárútig

Üröm az örömben, hogy ugyan a kerékpárút valóban eléri Budapest határát Remeteszőlős felől, ám a főváros II. kerületének ez a széle még nem kapcsolódott be igazán a kerékpáros infrastruktúra vérkeringésébe. A leginkább kerékpáros-barát útvonal a Moszkva… bocsánat, Széll Kálmán tértől, Pasaréten, Lipótmezőn és Hűvösvölgyön keresztül vezet.

A Szilágyi Erzsébet fasor, majd a Hűvösvölgyi út mellett jól kiépített kerékpárúton haladhatunk, majd ennek végét követően a Versec soron érdemes folytatni az utat, ami egy kerékpárosok számára két irányból használható, egyirányú út. Ennek az útnak a folytatásán, a Völgy utcán beletorkollunk a Hűvösvölgyi útba. Célirányosan, a nem messze innen lévő Nagykovácsi utcán is mehetnénk, bár az nem kifejezetten kerékpáros-barát, tapasztalatlanok számára nem ajánlott. Inkább érdemes a Hűvösvölgyi utat választani, ami szintén nem a legnyugisabb utak egyike, viszont csak rövidebb szakaszon kényszerülünk azon haladni. Nagyjából 600 méter megtétele után, több utca közül is választhatunk, melyeken balra kanyarodva, elérjük Adyligetet és az Adyligetről induló kerékpárutat, Nagykovácsi irányába.

Jó kirándulást kívánunk!

Budapesti kerékpárút térkép

A Budapest határán lévő erdei lehetőségeket is érdemes felfedezni…