Elkezdődött a Humen fesztivál

Idén hatodik alkalommal szervezik meg Budapest egyetlen LMBTQ kulturális fesztiválját, a Humen Fesztivált. A fesztivált az idén tizedik születésnapját ünneplő Humen Magazin szervezi.

Bő két héten keresztül, szeptember 8. és 24. között négy kategóriában, hat helyszínen várják az érdeklődőket. A fesztivál támogatói között szerepel több nagykövetség, budapesti önkormányzat, valamint a Budapest Brand is.

Kiállítás és gasztro

A fesztivált két kiállítás kíséri a Bartók 1 Galériában. A Holnap hajnalig kiállítás Budapest éjszakai meleg életét mutatja be 1980-tól 2010-ig. Ez a harminc év felöleli a város meleg éjszakai életének elindulásást, és ’90-es évek beli felvirágzását. A szervezők szerint a kiállításhoz az akkori éjszakai élet legikonikusabb alakjai adták történeteiket, arcukat és fotóikat, így a kiállított képek mögött érdekes és esetenként pikáns történetek is megbújnak. 

A Loading love fotókiállítás Magyarország, és az egykori Csehszlovákia LMBT történetét járja körbe. A téma azért is érdekes, mert melegekkel, melegjogi mozgalmakkal szemben gyakori előítélet, vád, hogy az egész kérdés nyugatról jön, Magyarország, vagy épp Csehszlovákia történetében nincs helye a melegek történetének. A Lodaing love azt szeretné megmutatni, hogy hogyan alakult a két ország története LMBT szemmel: milyen volt itt élni, szeretni, vagy önrendelkezésért, jogokért kiállni az elmúlt 100 évben.

A gasztronómia felé nyit Standovár Júlia: A Kék Melleken Túl című kiállításán szervezett borkóstoló szeptember 22-én a Tobe Galériában, és egy lakáséttemerben szervezett spanyol tapas és gin est.

Elkezdődött a Humen fesztivál
Tünet Együttes Afterparty (egy fiktív törzs fiktív rituáléja) Fotó: humenfesztival.hu

Film és tánc

A program gerincét a majdnem 10 különböző meleg tematikájú film vetítése és a Trafóban szervezett táncelőadások adják. A filmek között szerepel többek között az Úgy táncolnék veled (Hot to trot) című amerikai dokumentumfilm, ami egy azonos nemű pároknak szóló táncversenyre való felkészülést mutat be. A rendező négy éven keresztül követte a főszereplők (köztük a magyar Róbert) felkészülését.

„Gondolhatjuk-e, hogy teljes figyelmünk, a másik meghallgatása, árnyalt hangunk keresése társadalmi állásfoglalás?” -teszi fel a kérdést a táncelőadások között szereplő a Afterparty (egy fiktív törzs fiktív rituáléja), a Tünet Együttes előadása. A Tünet Együttes kísérleti évada keretében készült előadást a társulat tagjai karanténközösséget vállalva készítették el a járvány alatt, teret adva minden csapattag kíváncsiságának, kreativitásának.

A Humen Fesztivál programjainak teljes listája megtalálható a humenfesztival.hu oldalon, ahol jegyet is lehet venni.

Elkezdődött a Humen fesztivál