Új, Duna-parti lazulós, sütögetős hely – megnyílt az Árasztó Part

Új, Duna-parti lazulós, sütögetős hely – megnyílt az Árasztó Part

Annyi, de annyi szuper Duna-parti szakasza van Budapestnek, és a felét sem ismerjük, vagy legalábbis nem éljük meg őket úgy igazán, nem élvezzük és használjuk ki a víz közelségét. Ezen változtat már évek óta a Valyo, akik újabb és újabb part menti szakaszokat fedeztetnek fel a városlakókkal. Lehet ez a pesti alsó rakpart, a római plázsa, a Müpa mögötti elhagyatott volt kikötő, most pedig az albertfalvi rész. 

Bartha Dorka írása.

Van kedvenc Duna-parti szakaszotok, ahova vissza-visszajártok? Vagy szerettek új helyszíneket felfedezni, kalandozni a folyó mentén? Most októberig egy 400 méteres szakaszon újabb kísérleti dunai pihenőpartot nyitott meg a Valyo és a Budapest Brand, sok izgalmas funkcióval. 

Fotó: Valyo, város és a folyó
Fotó: Valyo, város és a folyó

A Rakpartról ismerős kék és sárga utcabútorok, napozóágyak, padok nem egy sötét garázsban porosodnak, hanem máris kiköltöztek ide, nem tudnak elszakadni a víztől, úgy tűnik. Sőt, új eszközök is érkeztek, mint az óriási hatszögletű kereten lengő hinták, de az őszi estéken akár tábortűz mellett is ücsöröghetünk itt, ugyanis három dizájnos, szalonnapörgetésre is alkalmas tűzrakóhely is kikerült.

Fotó: Valyo, város és a folyó
Fotó: Valyo, város és a folyó

A környékbeli Dunaparty megálló szomszédságában, Csepellel szemben elnyúló, korábban kissé elvadult szakasz szuper lehetőségeket rejt magában, kezdjétek el használni és belakni – a padok mellett vannak itt VPI Beton bringatárolók is, és a beton Kavicsok is lekerültek ide. Étel-ital árusítás nincs, de kukák kerültek ki, a piknik, sütögetés, sörözgetés-borozás után hagyjátok olyan szép rendben a környéket, mint ahogy találtátok. 

Fotó: Valyo, város és a folyó
Fotó: Valyo, város és a folyó

Fontos, hogy ez kísérleti, ideiglenes pihenőpark, egyes, máshol megszokott funkciók és fejlesztések még nincsenek (közvécé, vagy kiépített világítás), amikor ide indultok, ezeket mindenképp tartsátok észben. A parkot a „placemaking” – térteremtés módszerével alakították ki, ennek lényege, hogy elsőre kis léptékű beavatkozással és változásokkal alakítanak át egy területet, aminek során a hely adottságait is messzemenőkig figyelembe veszik. A cél az, hogy hosszú távon az ilyen fejlesztések során szerzett tapasztalatokból tanulva lehet a nagyobb volumenű projektekbe belevágni, itt például hogy hogy indulhat ennek a kihasználatlan Duna-parti területnek a fejlesztése.

Aki pedig annyira a magáénak érzi a területet és a projektet, most segíthet is a megvalósulásában: az Árasztó Part létrejöttét az alábbi bankszámlaszámon tudjátok támogatni: 16200151-18531541 Közlemény: adomány

300.000 Ft – a rézsűn biztonságos lejutást biztosító lépcső faanyaga
150.000 Ft – fantasztikus panorámájú hinta faanyaga
100.000 Ft – 1,4 db piknik asztal egyedi graffitikkel
50.000 Ft – ez egy szép szám, és ennyit fizetnek a KATA-s alvállalkozók havonta
20.000 Ft – egy dézsás leander örökbefogadása két hónapra
10.000 Ft – egy léc szabadon választott színes padokból
8.000 Ft – 12 db leander szakszerű locsolása és simogatása egy alkalommal
5.000 Ft – 2 léc a piknikasztal ülőfelületéből
1.000 Ft – 2 léc 2 rétegű újrafestése szabadon választott színes padok valamelyikén

CÍM: Árasztó út, Budapest 1116, Magyarország, Albertfalván, nagyjából a Kondorosi út magasságában