A legszebb budapesti villanegyed nyomában

Vannak városrészek, amelyekhez így vagy úgy, de kötődöm, és rengeteget írok róluk. Ilyen például Óbuda szíve, amelyről több cikkem is megjelent az Én Budapestem oldalán, a barokk emlékektől a kísérleti lakótelepen át mókusok titkáig. Ugyanakkor a szívemhez legközelebb álló városrészről még nem írtam önálló cikket. Pedig születésem óta Mátyásföldön élek, rendszeresen vezetek sétákat arra és folyton példaként emlegetem, akármiről is legyen szó. Szóval most pótlom a hiányosságot, legalábbis részben: néhány szóval bemutatom a villanegyedet, amely alighanem a legismertebb és mindenképp a legértékesebb része a környéknek.

Zubreczki Dávid írása.

Mi az a Mátyásföld?

Budapesti városrész, 1950 óta a 16. kerület – ahogy manapság hívjuk, a Kertváros – része. Előtte önálló település volt, bár csak igen rövid ideig: 1933-ig ugyanis Cinkotához tartozott. A legérdekesebb területe a történelmi mag, vagyis Ómátyásföld, mely a 19. század végén született meg, gondos tervezéssel, parcellázással.

A legszebb budapesti villanegyed nyomában
Fotó: Bartha Dorka

Eredetileg nyaralótelep volt, ami ezt jelenti, hogy a Pesten belvárosi, nagypolgári lakásokban élő tehetős ügyvédek, gyárosok, kereskedők tavasszal kiköltöztek ida kertes villájukba a családjukkal, ősszel pedig visszatértek a városba. A huszadik század első felében azután egyre többen állandó lakóhelyüknek választották ezt a területet: a házakat téliesítették, az itt álló hotelből iskola lett, és fokozatosan kiépült a szükséges infrastruktúra.

Mitől érdekes?

Nincs még egy zöldövezeti városrész Budapesten, amelyet olyan nagyvonalúan alakítottak volna ki, mint Ómátyásföldet. Minden utcája tizenöt méter széles, ezeken gesztenye-, platán- és hársfasorokat ültettek. A telkek minimális mérete hatszáz négyszögöl volt, az összes épület villajellegűnek épült, parkosított előkerttel, jellemzően díszes kertkapukkal.

A legszebb budapesti villanegyed nyomában
Fotó: Bartha Dorka

Az egységesen felparcellázott területhez egy kisebb és egy nagyobb park, valamint egy jelentős méretű templomkert is tartozott. Bár az épületek és a korabeli kertek egy része elpusztult, illetve az idők folyamán sűrűbb, és kevésbé nívós lett a beépítés, az eredeti térszerkezet, számos idős fa és szép épület még őrzi a fénykor emlékét.

A legszebb budapesti villanegyed nyomában
Fotó: Kovács Tamás

Hogyan jöhetett létre ez a telep?

Bár Mátyásföld nem volt önálló település, a szó legszorosabb értelmében „önkormányzati” alapon működött: az itt élők tényleg önmagukat szabályozták. A Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete megállapodott a cinkotai földesúrral, Beniczky Gáborral, hogy csak nekik ad el parcellákat ezen a környéken, amit pedig ők adnak tovább – a hasznon megosztozva. Csak az vehetett telket az egyesülettől, aki be is lépett, és elfogadta annak alapszabályát. Ebben előírták, hogy milyen minőségű épületet, kertet, kerítést kell kialakítani, hogyan kell azt gondozni.

A legszebb budapesti villanegyed nyomában
Fotó: Bartha Dorka

A házakat az egyesület hagyta jóvá, hogy megfelnek-e a villakinézetnek (például nem lehetett tűzfaluk) és hogy jól vannak-e elhelyezve: az utcától legalább hat méterre kellett állniuk, előttük díszkertet kellett kialakítani. Az előírások egy része ma már megmosolyogtató, például megtiltottak a szennyvíz utcára vezetését. Ám a 19. század végén ez még egy teljesen természetes tilalom volt, hiszen hivatalosan egy falu – Cinkota – része volt a telep. Előírták azt is, hogy a telke előtt mindenki köteles a járdát tisztán tartani és „kavicsoztatni”, ami azért jól mutatja, mennyire máshogy nézhetett ki az utcakép a betonjárdák és aszfaltozott úttestek elterjedése előtt.

A legszebb budapesti villanegyed nyomában
Fotó: Bartha Dorka

Mi történt az elmúlt száz évben?

A nyaralótelep fénykora az első világháborúval lezárult. Még utána is parcelláztak fel újabb területeket, de ezeknél már mások voltak az igények, az előírások. Ami persze érthető, Trianon után, a világválság idején sokkal kevésbé lehetett fényűző életet élni, mint a monarchiában. Az új utcák és telkek már nem voltak olyan nagyvonalúak, mint a régiek, villák helyett „családi házak”, vagy épp kisebb nyaralók, „hétvégi házak” épültek. A platánokat és a gesztényéket gyümölcsfák váltották fel az utcákon. Mai szemmel nézve még ez is idillik környék volt – egy ilyen részén nőttem fel én is Mátyásföldnek –, de már nem egyedülállóan különleges.

A legszebb budapesti villanegyed nyomában
Fotók: Bartha Dorka

A település szélén megjelent az ipar: Magyarország első nemzetközi repülőtere mellett repülőgépgyártás folyt, majd felépültek az Ikarus autóbuszgyár telepei.

A legszebb budapesti villanegyed nyomában
Fortepan/ Szent-Istvány Dezső
A legszebb budapesti villanegyed nyomában
A ma már csak modellrepülők által használt reptér (Fotó:Kovács Tamás)

Később a szovjet hadsereg egyik központjává vált az Erzsébet-liget: a park jelentős részét ekkor építették be. A villanegyed sajnos a rendszerváltás óta is folyamatosan pusztul, sorra tűnnek el a rosszabb állapotú épületek, vagy azok a két világháború között emelt modernista nyaralók, amelyeket a ma embere még nem tart sokra. (A legutolsó bontás éppen idén történt.)

A legszebb budapesti villanegyed nyomában
Fotó: Bartha Dorka

Ugyanakkor örvendetes módon számos villát felújítottak az elmúlt évtizedekben, olyanokat is, amelyek szint már a biztos pusztulás szélén álltak.

Mit nézzünk meg, ha erre járunk?

Feltétlenül csodáljuk meg az öreg fákat! Budapesten kevés az igazán idős, terebélyes fa, és bár a belsőbb kerületekben találhatókat hatalmas tisztelet és megbecsülés övezi, a mátyásföldiekről keveset hallani. Pedig platánból, hársból, de még tölgyből is akad kifejezetten látványos egyed. A legszebb fasor a Pilóta utcában áll: különösen szép, ahogy a templom előtt Y alakban elágazódik.

Az Erzsébet-liget faállományából sajnos kevés maradt meg: a háborúkban tűzifának vágták ki a zömét, a megszálló szovjet csapatok pedig nem feltétlenül igényes parkot alakítottak ki a helyükön. Ezzel együtt is szép városi erdő ez, melyben akad pár látványos faegyed is. Ha már a ligetben járunk, nézzük meg Magyarország első süllyesztett pályás teniszklubjának 1929-ben felavatott, art déco stílusú épületét.

A századfordulós stílusok mellett meg kell említeni a szocreált is: ebben az ötvenes évekre jellemző modorban épült az a katonai iskola, melyben jelenleg a BGE Külkereskedelmi Kara működik. Hasonló szellemben tervezték azt a „tiszti kaszinót”, amelyet ma Vivópalotának hívnak. Decsi István mesteredző vezeti itt az általa alapított Kertvárosi vívó SE-t, ahol többek közt Szilágyi Áron is felkészült a tokiói olimpiára.



A legszebb budapesti villanegyed nyomában
Fotó: Bartha Dorka

A szép villákat felesleges lenne mind felsorolni, ráadásul a barangolás örömét szerintem pont az adja, hogy váratlanul botlunk bele egy-egy kincsbe. A szecesszió és az eklektika legkülönbözőbb irányzatai mellett egy-egy neogótikus, neobarokk, neoklasszicista vagy épp modern villába is belefuthatunk. Ám amit semmikép ne hagyjunk ki, az természetesen a legtöbbet mutogatott Dozzi-villa a Koronafürt utca és a Májusfa utca sarkán, illetve a már említett Pilóta utca, ahol szinte mindegyik villaépület figyelemre méltó.

A legszebb budapesti villanegyed nyomában
A legszebb budapesti villanegyed nyomában
Fotók: Bartha Dorka

Ha sikerül magnóliavirágzáskor (március vége, április eleje) érkezni, mindenképpen keressük fel a Bökényföldi út és a Táncsics utca kereszteződésében álló Szamóca cukrászdát: a mellette két akkora liliomfa pompázik ilyenkor, hogy a virágözöntől szinte nem is látni a mögöttük álló villát.

Ha valaki többet szeretne megtudni Mátyásföldről, annak figyelmébe ajánlom a Kertvárosi helytörténeti füzetek sorozatot. Mindenekelőtt Bechtold Ágnes és Pálinkás Réka A Mátyásföldi nyaralótelep: villák és kertek című kötetét.