Goldberger Design District – gyárfoglaló szerda Óbudán

A több mint 200 éves múlttal rendelkező Goldberger gyár épületeiben ma már nem a textilgyár gépei zakatolnak, hanem kreatív-kulturális szereplők töltik meg élettel és értékes tartalmakkal a komplexumot. A Goldberger Design District (GDD) egy ‘placemaking’ megközelítéssel életre hívott kreatív projekt legelső állomása. Budapest, ezen belül is Óbuda régi gyárait kortárs karakterrel újratöltő eseménysorozat célja a  közösségformálás, a helyi kulturális-kreatív közeg izgalmas bemozdítása. Az ikonikus gyárak a reformkor virágzó iparát, lüktető városi életét, alkotó szellemiségét jelképezik, ezt szeretnék a szervezők 21. századi köntösbe csomagolva visszacsempészni speciális urbanisztikai akcióterv részeként.

A GDD első kollektív megmozdulására, a GYÁRFOGLALÓ SZERDÁRA a volt Goldberger Textilgyár udvarán 2021. október 13-án kerül sor, ami hamisítatlan indusztriális hangulatával, kulturális programjaival és a Goldberger-kollektíva részvételével egy olyan új együttműködés alapjait rakja le, mely előremutató, kreatív és ösztönző színfoltja kíván lenni Óbuda városi szövetének. Az estén szerepet kap az irodalom, a zene, a tánc- és cirkuszművészet, a képzőművészet és a design is.

több mint 200 éves múlttal rendelkező Goldberger gyár

KREATÍV GYÁRNEGYED

Design showroomok, fotó-tv-film-videó produkciók, építészeti stúdiók, ügynökségek, képzőművészeti galéria, kozmetikai márka, kulináris üzlet viszik tovább Goldberger Leó alkotó szellemiségét. Az idei Design Hét kiváló lehetőséget biztosít, hogy a négy utca által határolt, indusztriális épületegyüttes különböző tömbjeiben működő kreatív vállalkozások egyrészt megmutathassák diverz portfóliójukat, másrészt időt-teret szenteljenek arra, hogy az egykori gyári munkások „örököseiként”, egy új Goldberger-kollektívaként ők maguk is kapcsolódjanak egymással.

A paneltömbök által körbe ölelt régi gyárnegyed mint lokáció, urbanisztikai és szociológiai szempontból is izgalmas helyzetet kínál: a panelben lakók meghívása, befogadása, a közösségi élmények megtervezése a generációk kapcsolódását, a szomszédság lokális erejét és a work-life új ritmusát is intenzíven megmutathatja.

GYÁRFOGLALÓ SZERDA | 2021. október 13., 18.00

Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska KASSÁKxKASSÁK zenés-irodalmi estjét az Angelus Iván által rendezett és a Budapest Kortárstánc Főiskola művészei által előadott VASKOPPANTÓK, valamint az Óbudai Danubia Zenekar Ütősegyüttesének előadása egészíti ki, de a volt textilgyár területén működő Godot Kortárs Művészeti Intézet is kitárja kapuit erre az estére. DJ Infragandhi gondoskodik a zenéről, a Goldberger-kollektíva tagjai pedig a kifogyhatatlan témáról, így az eseményre látogatók nem csak egy kulturális-művészeti programot, de egy izgalmas kreatív bázissal is megismerkedhetnek a GYÁRFOGLALÓ SZERDA keretében.

több mint 200 éves múlttal rendelkező Goldberger gyár

A rendezvény ingyenes és a Budapest Design Week 2021 fesztivál hivatalos programja.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/650714682576120/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/goldbergerdesigndistrict


(X)