Tell Vilmosból vámpír – avagy hogyan kapott Oscar-díjat a leghíresebb magyar színész a halála után?

A Halloween még nem szerzett polgárjogot a magyar ünnepek között, de a leghíresebb vámpír bizony magyar. Drakula gróf ikonikus megformálója Lugosi Béla 1912-től a Nemzeti Színház színésze volt és többek között Jézust is alakította a megszentelt deszkákon. Illegális szobra pedig a Vajdahunyad várát díszíti ma is.

Kovács Krisztina írása.

Budapest a megmagyarázhatatlan találkozások és csodás következmények városa. Így derülhet ki a város egyik legjobb idegenvezetőjéről, hogy kis híján Drakula unokájának mondhatja magát. A nagymamája ugyanis Lugosi Béla első felesége volt és azért váltak el, mert nem volt hajlandó a férjét az Újvilágba követni.

Lugosi eredetileg a szegedi, debreceni és a Nemzeti színészeként Jézustól Tell Vilmosig klasszikus szerepeket játszott, de a Tanácsköztársaság alatt vállalt funkciója miatt jobbnak látta elhagyni az országot. Na nem azért, mert fegyvert fogott volna – az is elég volt, hogy szerepet vállalt szakszervezeti ügyekben – de erről a majdnem-unoka sem tud többet. Mindenesetre 1920-ban megérkezik az Egyesült Államokba, ahol nyelvtudás hiányában a helyi magyar színjátszás sztárja lesz, pl. Ádámot játssza Az ember tragédiájában. Az 1922-es előadást úgy tartják számon, hogy itt használtak először semleges háttérre vetített díszleteket Amerikában.

Tell Vilmosból vámpír – avagy hogyan kapott Oscar-díjat a leghíresebb magyar színész a halála után?
Lugosi mint Jézus Oskar Fronz Jézus élete, szenvedése és halála című passiójátékában. Színháztörténeti és Zeneműtár, KA 4265/8

Az igazi sikert azonban egy másik vetítés hozta meg a számára. A Universal filmstúdió őt választja ki 1931-es mozija, a „Drakula” címszerepére. Túl nagy rizikót nem vállaltak vele, hiszen előtte két évig turnézott ugyanennek a témának a Broadway-n befutott, több, mint 500 előadást megélt változatával.

Ma már nem tudjuk elképzelni mekkora sztárnak számítottak a korai filmsztárok. Rudolph Valentino, a „latin szerető” (hol volt még akkor Antonio Banderas…?) gyászszertartásán 100 000 ember vett részt az akkori Manhattanben(!), tömegek álltak levetett kalappal a vonatra várva, amely a koporsót vitte Hollywoodba. Gloria Swansonnak aranyból volt a fürdőkádja. Louise Brooks frizuráját még ma is hordják a nők, csak azt hiszik, hogy Liza Minelli fodrásza találta ki.

Lugosi egyszer s mindenkorra befutott és világsztár lett. A némafilm sztárjaitól eltérően neki még az is jól állt, hogy sose tudta levetkőzni magyar akcentusát – ez azóta is minden jól nevelt klasszikus vámpír ismérve, a nagy galléros köpönyeg és a hosszú szemfogak mellett. Még azt is megengedhette magának, hogy visszautasítsa Frankenstein szörnyének szerepét – így lett a másik klasszikus horrorszínész Boris Karloff.

Tell Vilmosból vámpír – avagy hogyan kapott Oscar-díjat a leghíresebb magyar színész a halála után?
Fotó: Kovács Krisztina

A nagy galléros köpönyegből azonban sosem tudott kibújni. Ha más szerepet próbált játszani megbukott és egyre inkább a morfium rabjává vált, amit eredetileg a világháborús sebesülése miatt írtak fel neki. Végül az ötvenes években a szintén ikonikus Ed Wood alkotótársaként érte a halál 1956-ban. Azzal az apró különbséggel, hogy Ed Wood-ot minden idők legrosszabb filmrendezőjeként tartja számon a mozgókép-történelem, aki elmeroggyant, ZS-kategóriás sci-fiket csinált. Az utolsó közös filmjük „A 9-es terv a világűrből” címet viseli és sokat elmond róla, hogy Lugosi halála miatt a szerepre a rendező feleségének csontkovácsa ugrott be.

Mégis Lugosi-Drakula – mint jó vámpírhoz illik – halhatatlan, ma is velünk van, főleg ilyenkor Halloween idején. A hollywoodi Hírességek Sétányán saját csillaga van, Budapesten a Vajdahunyad várában félig illegális szobra. Írtak róla poszt-punk nótát „Bela Lugosi’s Dead” címmel, amit már csak azért is érdemes meghallgatni, mert magyar fülnek szörnyen vicces hogyan ejtik a nevét.

Tim Burton pedig, – aki minden amerikai filmrendező közül legjobban ismeri és érti a csodabogarakat – 1995-ben egy egyszerre vicces és szívbemarkoló filmet forgatott Lugosi utolsó korszakáról és Ed Wood-dal kötött fura barátságáról. A címe is Ed Wood, a filmrendezőt a fénykorát élő Johnny Depp játszotta, aki meg is vette Lugosi egykori villáját.

1995 nagyon erős év volt az amerikai filmiparban, ekkor mutatták be a Ponyvaregényt és a Forrest Gump-ot is. Mégis, a legjobb mellékszereplő színész aranyszobrocskáját – Samuel L. Jackson-t is lekörözve -, aznap egy bizonyos Martin Landau vihette haza, az Ed Wood-ban nyújtott teljesítményéért. Lugosi Béla megformálásáért.

Forrás: wikipedia.hu, nemzetikonyvtar.blog.hu, belalugosi.com