Verses lépcső született a Móricz Zsigmond körtérnél

A Himfy utca lakói kezdeményezésére kifestették a korábban elhanyagolt lépcsőt. A színes lépcsőfokokra egy Himfy vers részlete, a támfalra pedig a költő portréja került. A festés Pálfalvi Lukács és Salinger Dávid „Manoeye” munkája.

A Himfy utca rövid, lépcsőben végződő zsákutca a Gellért-hegy oldalában. Alig tucatnyi ház áll benne: kisebb-nagyobb társasházai nagyrészt bérházak, villák voltak korábban. Az utca tágas, átmenő forgalom nincs, a Móricz és a Villányi zaja id már éppen nem nagyon hatol be. Minden adott ahhoz, hogy csendes, hangulatos lakóutca legyen, sok zölddel, utcán beszélgető szomszédokkal.

Volt viszont pár dolog, ami szúrta a Himfy utcaiak szemét, ezért elkezdtek közösen gondolkozni és dolgozni. A szomszédsági beszélgetésekből szép lassan közös aktivizmus lett, elérték, hogy ültessenek új fákat, javítsák a közvilágítást és rendezzék az utcaképet. (A Himfy utcai közösséget szervező lakókkal korábban interjút is csináltunk.)

Az utcát a Ménesi úttal összekötő lépcső, és a hozzá tartozó körülbelül 10 négyzetméteres támfal eddig szürke, rendezetlen lezárása volt az utcának. A Himfy utcai lakóknak, a festést megalkotó Pálfalvi Lukácsnak és Salinger Dávidnak (és némi pályázati pénznek) köszönhetően viszont egy alapos takarítást követően új, látványos festést kapott. A lépcsőkön egy Himfy vers részlete olvasható, a támfalon pedig a költő, Kisfaludy Sándor portréja látható.

S midőn minden így jön és megy,
  Egymást váltó pályában,
A természet mint marad egy
  S változatlan magában:
Anya minden időkorban, –
  Teremtő és szerető, –
S télben, nyárban, – égben, porban
  Tápláló és éltető; –

Verses lépcső született a Móricz Zsigmond körtérnél

Kisfaludy Sándor – Himfy

A boldog szerelem című versből származó részlet fölött is így, egymás mellett szerepel a költő neve és írói álneve. Kisfaludy az egyetlen költő, akiről saját, hivatalos nevét és álnevét viselő utca is megemlékezik Budapesten, a Himfy utca pedig az egyetlen álnevet viselő utca a városban.

Kisfaludy első könyve Himfy szerelmei: A kesergő szerelem címmel jelent meg 1801-ben. A név nélkül kiadott kötet zajos sikert aratott, Kisfaludy pedig a hat évvel később kiadott A boldog szerelem című versgyüjtemény előszavában már nevére vette Himfy alakját, és részletesen leírta a versek keletkezésének történetét. Kisfaludy országosan ismert és ünnepelt költő lett.

Verses lépcső született a Móricz Zsigmond körtérnél
Az 1801-es Himfy kötet egy oldala
Verses lépcső született a Móricz Zsigmond körtérnél
A Himfy utca. (Fotó: Pavlovskaya Natasha)

Szöveg: Kovács Tamás