Újbuda bekerült a legmenőbbek közé

Étel, ital, programok, kultúra – erről mondott véleményt 27 000 városlakó. A XI. kerület a hetedik lett a Time Out Csoport „Legmenőbb szomszédság” listáján.

„Fedezd fel a város lelkét” – ez a fő küldetése a Time Out Csoportnak, amely több, mint 50 éve ír minden jóról, ami egy városban történhet, legyen szó látnivalóról, rendezvényről, étteremről vagy kultúráról. 1968-ban egy konyhaasztalon készült az első példány, ma már több tízmillió olvasója és/vagy követője van 58 ország 328 városában. A londoni tőzsdén jegyzett cég az egyik legnagyobb név a média, turisztika és vendéglátás területén és rendszeresen beszámol a budapesti újdonságokról is.

Gellért tér és környéke
Fotó: Bódis Krisztián
Gellért fürdő
Fotó: Bódis Krisztián


Újbuda olyan felkapott városnegyedeket utasított maga mögé, mint a prágai Vinohrady vagy a felkapott Neukölln Berlinben. Az indoklásban megemlítik, hogy a kerület lassan utoléri a felkapott pesti oldalt, már nemcsak a Gellért fürdő miatt érdemes idelátogatni, hanem a Bartók Boulvard kávézói és galériái vagy az A38 hajó miatt is. Külön ajánlják a szeptemberi Bartók Boulvard Fesztivált. A tökéletes napot pedig – szerintük – a Kelet Kávézó és Galériában kell kezdeni, utána sétálni a Gellért-hegyen, ebédelni a Kopaszi-gát egyik éttermében végül meghallgatni egy koncertet a frissen odaköltözött Dürer Kertben.

Újbuda bekerült a legmenőbbek közé
Fotó: Bartha Dorka

felmérés idén az „új normalitás” jegyében azt is nézte, hogy hogyan sikerül a koronavírus után visszatérni a rendes kerékvágásba. Külön vizsgálták a közösségi szellemet, a fenntarthatóságot és hogy az adott környék milyen gyorsan tudott alkalmazkodni az új viszonyokhoz.Hasonló felmérést a Time Out évente készít. Bár már 2019-ben is említették a kerület fénypontjai között a Szatyor Bárt vagy a Hadik Kávéházat, akkor ez még „csak” a 41. helyre volt elegendő.

A tíz legjobb (környék/város)
1.    Norrebro Koppenhága
2.    Andersonville, Chicago
3.    Jongno 3-ga, Szöul
4.    Leith, Edinburgh
5.    Station District, Vilnius
6.    Chelsea, New York
7.    Újbuda, Magyarország
8.    Ngor, Dakar, Szenegál
9.    Sai Kung, Hong Kong
10.  Richmond, Melbourne


A teljes lista és az eredeti cikk itt érhető el