A tánc, a parkour és a graffiti kortárs hazai művészei az Őszi Fesztiválon – podcast

A Budapesti Őszi Fesztivál záróeseménye, a YOU ARE NOW! egy izgalmas kísérlet, ahol a tánc, a parkour és a graffiti kiemelkedő kortárs művészei találkoznak a Margitszigeti Palackozóüzem udvarán, és egymást inspirálva hoznak létre egy egész napos produkciót. Az esemény két szervezőjét, résztvevőjét látta vendégül a Budapest TE meg ÉN podcast: Csuzi Márton táncost, aki a Flying Bodies előadó-művészi szervezet tagja és Árvay Márton graffiti művészt, az ALL CAPS kollektívától.

Mit jelent ma kortárs művésznek lenni?

A Budapesti Őszi Fesztivál olyan kérdéseket feszeget idén, mint például, hogy mit is jelent a kortárs művészet. Csuzi Márton, a Flying Bodies táncosa: „Azt tapasztaltam magammal kapcsolatban, hogy ez olyasmi, mint a zenei ízlés. Ahogy telik az idő, egyre inkább az kezd el foglalkoztatni, ami legkevésbé általános, inkább az, ami magamra vagy a szűkebb környezetemre vonatkoztatható, művészi értelemben. A kortárs művészet azt jelenti, hogy fel merjem vállalni azt, ami igazából vagyok.”

A tánc, a parkour és a graffiti kortárs hazai művészei az Őszi Fesztiválon – podcast

p o d c a s t

Árvay Márton, az ALL CAPS kollektíva tagja:

„Bármilyen helyzetben azzal kezdeni, hogy mi graffitivel foglalkozunk, még mindig egy piros gomb, pedig a műfaj 25 éve jelen van Magyarországon. Nem baj, ha nem lesz soha teljesen elfogadott, de mi azon dolgozunk, hogy azok az emberek, akik szeretnének kilépni az árnyékból, és komolyan szeretnének foglalkozni ezzel, nem csak graffitisként, hanem művészként, azoknak erre legyen lehetősége.”

A tánc, a parkour és a graffiti kortárs hazai művészei az Őszi Fesztiválon – podcast
ALL CAPS

Mi ettől boldogabban élünk – éljék át mások is

A beszélgetésben azt fejtegették a vendégek, hol a határ színpad és nézőtér, művész és néző között, és hogyan válik közös élménnyé egy produkció.

Csuzi Márton: „A dicsőségre és elismerésre minden művész vágyik, de mi abból a körből származunk, akiket ez nem érdekel, fontosabb az, hogy ha valaki meglátja, amit csinálunk, annak valamilyen élményt közvetítsen (és közben nekünk is élményt közvetítsen). Mi szeretnénk a kulturális tevékenységeket vagy művészeti alkotásokat zsigerileg átélhető élménnyé tenni mások számára is. Mi ugyanis ettől boldogabban élünk és másokkal is szeretnénk ezt megosztani.”

„Dolgozunk (…) olyanokkal, akik nem rendelkeznek semmiféle előképzettséggel, nem táncosok, nem akrobaták, nem parkourosok, csak érdekli őket ez a terület. Van egy olyan produkciónk, amibe bevonjuk őket és azt mondjuk: Az, ami vagy, az képes olyan művészeti értéket létrehozni, ami számodra is és a néző számára is releváns élmény.”

A tánc, a parkour és a graffiti kortárs hazai művészei az Őszi Fesztiválon – podcast
Csuzi Márton, táncos – Flying Bodies

Mi történik október 10-én a Margitszigeti Palackozóüzem udvarán?

Csuzi Márton: „Az alapötlet annyi, hogy hozzunk össze időben, térben embereket, és adjunk olyan inputokat, amik alapján a helyszínen majd történni fog valami. Egy csomó graffitis egész nap ott fog fújni, lehet látni, hogy alakul ki egy alkotás, közben lesz parkour show és parkour workshop, amit ki lehet próbálni, lesz kortárs tánc előadás (…) és lesz fúziós előadásunk, a YOU ARE THE FLOW!, ami egy hatalmas nagy partival fog záródni.”

Árvay Márton: „Itt lesz néhány ember, akik évek óta dolgoznak együtt és ismerik egymás munkáját, és lesz egy csapat külföldi, akik között lesznek olyanok, akikkel most találkozunk először. Azt terveztem a csapattal, hogy összezárom őket egy térbe, rájuk zárom az ajtót, és találják ki…

Kérdések, melyekre a podcastból választ kapunk:

  • Mit jelent a graffiti writer?
  • A graffiti bűn vagy művészet?
  • Mit lássunk a parkour-ban – veszélyt, adrenalint vagy élményt?
  • Nem zavarja a graffiti művészt, hogy nem tudja, meddig marad meg az alkotása?
  • Mi volt a cél azzal, hogy az underground műfajok élőben együtt dolgozzanak ezen az eseményen?
  • Hogy tud majd a táncos és a graffiti művész együttműködni egy térben?