Az alternatív közeg képes arra, hogy megváltoztassa egész Budapest kulturális életét – Podcast

Létezik egy alternatív Budapest. Annak pedig vannak meghatározó szereplői, helyszínei: színházak, galériák, kísérletező műhelyek, kortárs tánctársulatok, de nem feltétlenül ismeri őket mindenki, aki vevő lenne a produkcióikra. Most létrejön egy weboldal, a www.alternativbudapest.hu, amely lemodellezi ezt az izgalmas világot és felkínálja a lehetőséget az alternatív művészek és helyszínek mélyebb megismerésére. Az oldal november 19-én élesedik, melyet egy három napos programsorozat vezet fel, nyitott konferenciával, beszélgetésekkel. A Budapest TE meg ÉN podcast vendége a weboldal projektvezetője, Schönberger Ádám.

Ádám szerint lenne nagyobb közönsége a kísérletező, nem a fősodorban tevékenykedő művészeti produkcióknak, ha eljutna az emberekhez ezek híre.

Az alternatív közeg képes arra, hogy megváltoztassa egész Budapest kulturális életét – Podcast
Schönberger Ádám

„Nincs lehetőségük arra, hogy olyan professzionális marketinget és PR tevékenységet végezzenek, mint például a nagyobb színházak, hiszen nincs erre aparátusuk, ezért nem tudnak annyi emberhez eljutni. (…) A fővárosnak törlesztenie kell az adósságát a kulturális szektorral szemben. Elég sok minden történt az előző 10-12 évben, ami nem engedte ezt a kultúrát kiteljesedni: a pénzcsapok elzárása, a játszóhelyek szűkítése, a figyelem megvonása bűntette ezt a közeget.”

Schönberger Ádám felhívja a figyelmet arra, hogy a főváros úgy gondolta, most be kell szállnia abba a munkába, mellyel elérhető, hogy az alternatív produkciók nagyobb közönséghez eljuthassanak.

„Amennyiben van elég elkötelezett közönsége ezeknek a helyeknek, művészeti kezdeményezéseknek, van elég látogatójuk a galériáknak, akkor ezek az emberek meg fogják tudni védeni ezt a közeget.”

A weboldalon tanulmányokat (is) olvashatunk majd arról, hogyan befolyásolja egymást az alternatív kultúra és a mainstream. Ádám úgy látja, akkor jó egy város kulturális élete, ha ezek átfolynak egymásba.

„Ez az alternatív közeg képes arra hogy megváltoztassa egész Budapest kulturális életét. Ha ezek a kísérletező helyek nincsenek, ezek a kis kohók nem működnek a város különböző eldugott és kevésbé eldugott pontjain, akkor elveszik a bátorság a budapesti kulturális életből. (…) Szerintem régi igazság, hogy az érdekességek, meglepő dolgok mindig a dobozon kívülről, a legtöbb esetben a perifériáról szivárognak be.”

p o d c a s t – hallgasd meg!

További kérdések, melyekre választ kapunk a podcastban:

  • Ki/mi az alternatív ma?
  • Hogy befolyásolja az alternatív közeg a mainstream kultúrát?
  • Jellemzően milyen terek, helyszínek fogadják be az alternatív produkciókat?
  • Van-e szüksége védelemre az alternatív közegnek?
  • Mit kínál majd a www.alternativbudapest.hu oldal?
  • Melyik kulturális központok szerepelnek a programban és a weboldalon?
  • Milyen programokon lehet részt venni a Toldi moziban november 19-21. között, a weboldal bevezető eseményén?