Díjazzák Budapest legjobb új és felújított épületeit – ma adják át a Budapest Építészeti Nívódíjakat

Díjazzák Budapest legjobb új és felújított épületeit – ma adják át a Budapest Építészeti Nívódíjakat

Idén is kiírásra került Budapest Építészeti Nívódíja, melyre olyan Budapest területén található alkotások vehetnek részt, amelyek Budapest építészeti arculatát vagy egy városrész használatát, megjelenését javítják. Az alkotás lehet megvalósult, új, illetve rehabilitált épület, építmény, közterület, belső tér. A pályázatra idén is szép számmal, összesen 27 pályamű érkezett be. A pályaműveket több körben értékelte a zsűri, mely végén kiválasztották a díjazottakat.

„Évről évre számtalan alkotás születik, amely megérdemli és igényli a reflektorfényt, és azt, hogy mintául állítsuk őket az ember és épített környezete közötti kapcsolat színvonalas megteremtésére. Budapest Építészeti Nívódíja azokra a megoldásokra irányítja a figyelmet, amelyek a városi élet fokozódó kihívásai között mégis élhetővé teszik Magyarország egyetlen metropoliszát.” – írja a Nívódíj honlapja, ahol a korábbi évek győztes munkáit is meg lehet nézni, például a 2020-ban díjazott Vizafogó Óvodát, ami az épp tegnap Budapestért díjat kapott Archikon munkája a XIII. kerületben.

A huszonhat évvel ezelőtt alapított díjjal elismert épületek között olyan is akad egyébként (az eleve védett épületek díjazott felújításain túl), amely azóta fővárosi helyi védelmet kapott, például az 1999-ben elismert Hungária körúti Siemens irodaház (XIV. Hungária körút 128).

A díjátadóra készített kisfilmben felbukkannak az idei díjra pályázó épületek is, köztük például a Bánáti + Hartvig Építész Iroda új épülete, a Loffice Salétrom utcai irodaháza, vagy a Vadász utcai V30 sportközpont. Az idei Nívódíjról szóló kiállítást a díjátadó után, november 29-ig lehet megnézni a FUGA – Budapest Építészeti Központban.

Online díjátadó

Az idei évben a hivatalos átadó online kerül megrendezésre, melyet a Budapesti Építész Kamara Youtube csatornáján november 18-án 16 órától lehet élőben csatlakozni.


Borítókép: A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga épülete. Fotó: Bartha Dorka