Kedden ér véget az erzsébetvárosi Nyitva! fesztivál – kiderült, mik a legkedveltebb és legutáltabb helyek a kerületben

November 30-án lezárul a Nyitva! x Erzsébetváros fesztivál, amely során új kreatív vállalkozók mutatkozhattak be a közönségnek, és már ismertebb helyi szolgáltatók is készültek programokkal. A nyilvános és ingyenes záróeseményen résztvevők mesélnek a tapasztalataikról.

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ harmadszorra rendezte meg a Nyitva! Fesztivált, ezúttal a VII. kerületben. A szervezők a rendezvénnyel az üres ingatlanok problémáján kívánnak enyhíteni, vállalkozókat támogatni, a helyi lakosokat bevonni és a városképet javítani. Erről szólt a Mi (nem) hiányzik Erzsébetvárosból? kutatás is, amivel felmérték a helyiek igényeit.

Ennek keretében készült az a térkép is, ami megmutatja, melyik részeket szeretik vagy nem szeretik a helyiek a saját környékükön. (Bízunk benne, hogy a Blaha Lujza tér az éppen zajló felújítás után hamarosan zöld folt lesz – nem csak abban az értelemben, hogy rengeteg új fát ültetnek oda.) Szintén ebből a kutatásból derült ki, hogy ki milyen szolgáltatásokat hiányol a kerület egyes részeiről. Továbbolvasás előtt érdemes tippelni, akit pedig a teljes kutatás érdekel, megtalálja a fesztivál oldalán.

erzsébetvárosi Nyitva! fesztivál: Erzsébetváros legkedveltebb és legkevésbé kedvelt részei a helyiek szerint (piros: nem kedvelt, zöld: kedvelt)  (ábra: KÉK)
Erzsébetváros legkedveltebb és legkevésbé kedvelt részei a helyiek szerint (piros: nem kedvelt, zöld: kedvelt) (ábra: KÉK)
erzsébetvárosi Nyitva! fesztivál: Hiányolt szolgáltatások Erzsébetvárosban, kerületrészenként, korcsoportonként (ábra: KÉK)
Hiányolt szolgáltatások Erzsébetvárosban, kerületrészenként, korcsoportonként (ábra: KÉK)

Miért éppen Erzsébetváros?

Nem véletlenül esett a választás idén Erzsébetvárosra: a legzsúfoltabb budapesti kerület, amelyben a helyiek igényeivel szembemenő, turistákat kiszolgáló vállalkozások különösen elszaporodtak az elmúlt évtizedben, majd világjárvány óta tömegével zártak be üzletek.

A Nyitva! alapvető küldetése az üres üzletek tulajdonosainak és a helykereső vállalkozóknak az összekötése. A nyár folyamán kreatív vállalkozók és művészek pályázhattak helyiséghasználatra, a – sokszor hónapok, sőt évek óta üresen álló – üzlethelyiségek tulajdonosai pedig a programon való részvételre. Ők a fesztivál idejére ingyen biztosították az ingatlant, viszont ezzel jelentősen megnövelték az esélyét annak, hogy a vállalkozó a kipróbálás után hosszabb távon is marad. Az idei programban résztvevő ingatlanoknál például érdemi párbeszéd indult be a jövőjükről, vagy akár úgy néz ki, hosszú távú bérlőt is találnak.

Új beköltözők

A pályázat eredményeképpen három kreatív csapat költözhetett be két ingatlanba, amelyet idén Erzsébetváros Önkormányzata biztosított: a Pastello Clothes, a PLACCC Bázis és a Sopianae Salon. Az ingatlanok közül mindkettő hosszú ideje áll kihasználatlanul: az István utca 27. alatt szendvicsbár üzemelt évekkel ezelőtt, a Király utca 25. műemlék-épületét pedig többször fenyegették lebontással egészen a mai napig. Az utóbbi ingatlan sorsa egyelőre bizonytalan, az István utcában viszont megalakult a PLACCC Bázis @Szendvicsbár. A csapat már jelezte azt is, hogy hosszú távon is bérelnék a helyiséget állandó székhelyként.

Záróesemény

A programsorozat záróeseménye november 30-án a LELTÁR, amelynek során a szervezők és a vállalkozók megosztják a tapasztalataikat a közös munkával és a szerzett tanulságokkal kapcsolatban. A LELTÁR szervezői – a KÉK, a PLACCC, a MeetLab és a Ziggurat Project – szeretettel várnak minden érdeklődőt az István utca 27-be. A beszélgetések november 30-án este 6-8 óráig zajlanak, kisebb fogadás kíséretében. Az esemény Facebook-oldala itt érhető el.

Friss jó hír a programzárás felé közeledve, hogy az önkormányzat már jelezte szándékát arra is, hogy a Nyitva! x Erzsébetváros fesztivált újra megrendezzék a közeljövőben.

erzsébetvárosi Nyitva! fesztivál
Arán Bakery – Walton Eszter

Szöveg: a KÉK- Kortárs Építészeti Központ közleménye alapján, Borítókép: Sopianae Salon – Szujó Anna